Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guatemala încearcă să reunească aproximativ 2000 de copii cu părinţii lor în SUA. Anunțul președintelui

Guatemala

Guvernul Guatemalei va căuta în ţară circa 2000 de copii ce ar putea dori să se ducă la părinţii lor instalaţi în SUA, pentru a-i împiedica să emigreze ilegal, a anunţat duminică preşedintele guatemalez Alejandro Giammattei, informează luni AFP.

"Copii guatemalezi ai căror părinţi sunt acolo (în SUA) au dreptul să ajungă acolo în mod legal. Ei nu trebuie să plătească un 'coiot'", cum sunt supranumiţi traficanţii de persoane, a declarat preşedintele într-un interviu pentru jurnalul televizat Noti7.

Acest anunţ intervine după moartea, săptămâna trecută, a peste 50 de migranţi, majoritatea originari din Guatemala, atunci când camionul cu care ei sperau să ajungă ilegal în SUA s-a răsturnat pe o autostradă din satul Chiapas, în sudul Mexicului, potrivit Agerpres.

"În următoarele săptămâni (...) vom merge să căutăm" circa 2000 de minori "şi să începem procedurile de regularizare pentru ca ei să poată călători legal" în SUA, a explica Giammattei, precizând că planul va începe "după validarea listei finale de către SUA".

"Aceste avioane care sosesc cu persoane expulzate, aceleaşi avioane pot fi utilizate pentru (a-i duce pe) copii, ca ei să ajungă la părinţii lor", a spus el.

SUA au expulzat 54.599 de guatemalezi pe cale aeriană în 2019, un record. Anul următor, expulzările au scăzut la 21.057 de persoane, din cauza pandemiei de COVID-19.

Giammattei intenţionează de asemenea să lanseze un plan menit să înăsprească pedepsele cu închisoarea pentru traficanţii de persoane, pe care el i-a declarat vinovaţi de recenta tragedie din Mexic.

Preşedintele Guatemalei a anunţat de asemenea trei zile de doliu naţional după accident. Există victime care nu au fost nici acum identificate oficial, din lipsă de documente de identitate.

Mii de guatemalezi pleacă în fiecare an din ţara lor, fugind de violenţă şi sărăcie, în căutare de oportunităţi mai bune în SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.