Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gură de oxigen pentru primari: Prețurile din contractele de investiții aflate în execuție vor putea fi modificate - proiect de lege

rfi.ro
parlament romania

Proiectele începute de primării, precum construcțiile de şcoli, spitale, sisteme de apă şi canalizare, cămine culturale, săli de sport vor putea primi de la bugetul de stat bani suplimentari pentru acoperirea costurilor crescute a materialelor de construcţii, potrivit unei legi care a trecut de comisiile parlamentare și care va intra la vot final în Camera Deputaților.

Odată cu începerea pandemiei de Covid-19, prețurile la materialele de construcții au crescut enorm. Dacă în contractul inițial antreprenorii se obligau să se încadreze într-o anumită sumă, după creșterea prețurilor acest lucru ar fi fost imposibil. Iar vina nu este nici a primarilor și nici a firmelor contractante. Prețul lemnului a crescut aproape cu 40% în unele cazuri, prețul pentru oțel beton - cu aproximativ 60%, a polietilenei - cu 40%. Aceste scumpiri ar fi blocat foarte multe proiecte, ar fi afectat și economia națională, având în vedere că impactul posibil al crizei asupra sectorului de construcții, sector care contribuie cu 6,6% din PIB, ar fi fost unul catastrofal.

Legea votată în comisii oferă soluția așteptată de edili la problema creşterii preţurilor materialelor de construcţii. „Constructorii pot să încheie un act adiţional la contractul de bază, la contractele aflate în execuţie, prin care să modifice preţul materialelor de construcţii stabilite în contractul iniţial, în funcţie de statisticile oficiale ale INS. Autorităţile locale pot depune cereri la ministerul de resort pentru a acoperi diferențele apărute. Astfel, primarii nu vor fi nevoiți să taie alte fonduri, pentru a finaliza un proiect deja aprobat și aflat în execuție”, explică un fost primar ajuns deputat, Dumitru Flucuș (PNL).

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.