Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Cîțu va impozita sărăcia: bugetul României nu permite taxe zero pe salariul minim

static.playtech.ro
bani

Impozitul zero pe salariul minim nu va putea deveni realitate prea devreme.

Vezi și: Scandal la Antena 3: Diana Șoșoacă a plecat din emisiune, după un schimb de replici cu Mihai Gâdea / VIDEO

„Ar putea deveni realitate (impozitul zero pe salariul minim - n.r.) într-un an, cam în doi ani, după ce avem finalizat un studiu de impact și atunci când veniturile bugetare și creșterea economică permit”, a declarat marți, la TVR, președintele Senatului, Anca Dragu (USR PLUS).

Președintele Senatului a explicat că o astfel de măsură are un impact negativ asupra bugetului. „Pe de altă parte, este o datorie să ne uităm la salariații cu venituri foarte mici. În România există această situație foarte tristă în care 15% dintre salariați, deși muncesc, intră la categoria de sărăcie, acest concept de sărăcie. Ca atare, cea mai rapidă soluție de a-i scoate pe acești oameni din sărăcie care, deși muncesc opt ore pe zi, la sfârșitul lunii, când primesc salariul, nu-și pot permite să-și asigure un trai decent după standardele normale”, adaugă Dragu.

În campania electorală pentru alegerile parlamentare, impozitul zero pe salariul minim a fost una din principalele angajamente pe care și le-a luat alianța USR-PLUS dacă ajunge la guvernare. Propunerea USR-PLUS s-a referit nu doar la eliminarea impozitului pe salariul minim, dar și în cazul angajaților care au un salariu cu o valoarea mai mare decat salariul minim, acestia vor plati impozit doar pentru suma care depaseste salariul minim.

„Statul român descurajează munca în România. Povara fiscală pe muncă este foarte ridicată pe salariile mici. Din salariul unui român, Statul ia 10% impozit pe venit, 25% CAS și 10% CASS. În cazul unui salariu minim, după ce luăm în considerare și deducerile personale, statul ajunge să ia 41% din salariu. Iar asta nu este tot. Chiar și după aceste taxe, când ne cheltuim salariul, Statul ne mai ia TVA, 19%, și accize incluse în prețul produselor pe care le cumpărăm. În total, Statul ajunge să ne ia peste jumătate din munca noastră.

Astfel, România este:

Pe locul 1 în Europa la impozitarea muncii pe salariul minim.

Pe locul 3 la rata de inactivitate în Uniunea Europeană.

Pe locul 4 la rata de participare la forța de muncă în Uniunea Europeană.

Pe locul 1 la sărăcia în muncă.

Taxarea aberantă a muncii ne gonește de pe piața muncii sau din țară și chiar ne ține în sărăcie”, spunea USR-PLUS în campanie.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.