Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvern înainte de Crăciun - Calendarul activităţilor politice până la instalarea Guvernului Cîţu

Inquam Photos / Octav Ganea
Florin Citu Catu

Liderii noii coaliţii de guvernare au declarat că doresc învestirea Guvernului Cîţu înainte de Crăciun. Deşi preşedintele Iohannis declara săptămâna trecută că este puţin probabil să avem guvern înainte de Crăciun, acest lucru s-ar putea produce, în condiţiile în care cele trei formaţiuni din coaliţie s-au înţeles, iar procedurile parlamentare merg pe repede înainte.

Potrivit unor surse politice, zilele de marţi şi miercuri, 22 şi 23 decembrie, vor fi pline din punct de vedere politic. Dacă toţi parlamentarii depun jurămânul luni seara, după care se aleg preşedinţii celor două camere, activitatea parlamentară se va relua marţi înainte de ora 10.00.

Parlamentarii urmează să aleagă componenţa birourilor permanente ale celor două camere (vicepreşedinţi, secretari, chestori), liderii grupurilor parlamentare şi componenţa comisiilor de specialitate.

Între timp, la ora 15.00, la Cotroceni încep consultările cu partidele parlamentare, în scopul desemnării candidatului de prim-ministru, potrivit articolului 103 din Constituţie. Deşi cele trei partide din coaliţie au fost convocate separat (PNL - 15.30, USR-PLUS - 16.00, UDMR - 17.00), acestea iau în calcul şi varianta de a se prezenta împreună la consultări.

După consultările de la Cotroceni, reprezentanţii partidelor urmează să facă declaraţii la Parlament. La final, preşedintele Iohannis ar urma să susţină o declaraţie de presă în care să anunţe că îl propune pe Florin Cîţu drept candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Programul de guvernare şi lista miniştrilor ar urma să fie depuse chiar de marţi la Parlament. Miercuri, în prima parte a zilei, se doreşte audierea în regim de urgenţă, în comisiile de specialitate reunite, a candidaţilor pentru funcţiile de ministru, iar seara să se ajungă deja la votul de învestire în şedinţa comună a celor două Camere. Ceremonia de depunere a jurământului la Cotroceni ar putea fi organizată chiar în seara zilei de miercuri sau dimineaţa, în ajunul Crăciunului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.