Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvern PNL-PSD. Moartea sigură a PNL și trădarea românilor - ANALIZĂ

Radu Pop
PNL PSD

Ședința de luni seară a PNL poate însemna moartea sigură a liberalilor, dacă vor decide să facă Guvern cu PSD, dușmanul de moarte al PNL, din ultimii ani. Vor arunca astfel, câțiva ani bun de război dur cu PSD, în care au tot încercat să demonstreze românilor cât de mult rău au făcut Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu cu OUG 13, Mihai Tudose, Viorica Dăncilă.

Tot discursul lor anti- PSD se va transforma acum într-o căsătorie cu sila, toxică, de dragul majorității parlamentare, pentru o guvernare scurtă cu PSD-ul lui Ciolacu. Sutele de mii de oameni care au ieșit la protest la OUG 13, când vedeau o salvare în PNL sau USR se văd nevoiți acum să spună pe bună dreptate ”PSD și PNL, aceiași mizerie”. Dacă se va ajunge la un Guvern PNL-PSD, atunci, și președintele Iohannis, și toată conducerea PNL, pot să îl lase pe Marcel Ciolacu să guverneze singur. Ar fi, cumva mai sănătos, și mai puțin rușinos, și asta pentru că până acum, în haosul din ultimele două luni, PNL și Iohannis au fost nevoiți să mute în funcție de ce a făcut PSD.

Dar strategia de a se alia cu PSD înseamnă sinucidere curată pentru PNL și Klaus Iohannis din mai multe motive, și pare că mulți liberali nu văd pericolul:

1. PSD a spus că vrea premier și jumătate din ministere, dacă vor intra la guvernare cu PNL. Astfel, PNL și președintele Klaus Iohannis vor deveni irelevanți în acest Guvern.

2. Vor trebui să aibă un program de guvernare comun cu PSD, deci toate reformele pe care și le-au propus se duc pe apa sâmbetei. PSD vrea salarii mai mari, pensii mărite cu 40%, în timp de de doi ani de zile PNL se tot chinuie să avem buget sustenabil.

3. Prin alăturarea cu PSD, PNL nu face altceva decât să crescă USR. Vor veni alegerile din 2024, când singurii care vor avea de suferit sunt liberalii. PSD se va descotorosi rapid de PNL, iar USR va jubila alegerea foarte proastă pe care liberalii o vor face.

4. Președintele Klaus Iohannis se compromite total și va avea un final de mandat în care va trebui să își asume că a vrut sau a girat un Guvern PNL cu PSD

Liderii PNL care vor un Guvern cu PSD, doar de dragul de a-și păstra funcțiile de miniștri sau funcțiile de ldieri nu văd mai departe de acest compromis: o moarte sigură a PNL, o compromitere cum nu a mai avut în ultimii 30 de ani.

Și totuși, PNL mai are o salvare: refacerea coaliției cu UDMR și USR, sprijiniți de minorități. Tocmai pentru că PNL este împărțit între lideri care vor refacerea coaliției cu USR, care conștientizează pericolul alierii cu PSD, care știu că USR este o cale mai corectă, chiar dacă mai grea. Este nevoie și de întoarcerea în PNL a celor care au plecat spre Ludovic Orban. Astfel, PSD ar avea o majoritate să treacă acest Guvern, să existe o coaliție de dreapta, iar PSD și AUR să fie izolați.

Simplu spus, PNL are de ales între a muri, alături de PSD. Sau a se salva, făcând o coaliție de dreapta cu USR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.