Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernatorul BNR, declarație ȘOC: 'Parteneriatul bancă - societate comercială este într-un fel o iluzie'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Isarescu

Parteneriatul bancă - societate comercială este într-un fel o iluzie, pentru că banca nu poate fi un partener de afaceri, a afirmat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Societăţile româneşti sunt slab capitalizate. În terminologie bancară, nu sunt bancabile. Cum de s-a ajuns aici? E o poveste mai lungă. Eu vreau să vă spun, chiar să atrag atenţia asupra unui lucru foarte important, pentru că îl văd în presă: confuzia între capital şi datorie, equity and debt. De aici pleacă. Deci iluzia aceasta că te capitalizezi prin împrumut. E nu numai păguboasă, e imposibilă, te bagă în faliment. Dacă vrei să ai o societate solidă trebuie să îi pui o bază de capital, altfel intri într-un cerc vicios. Iluzia că vei câştiga bătălia cu o bancă, Doamne ia-mă! Păi cum să câştigi? Acum nu sunt de partea băncilor, sunt chiar împotriva băncilor. Dar cum să crezi că îi sustragi tu o parte din profit, o firmă mică şi te capitalizezi cu ajutorul creditului. Şi parteneriatul bancă - societate comercială este într-un fel o iluzie. Este un parteneriat în sensul ca banca să îşi ia banii înapoi şi să îi meargă afacerea. Dar cum am auzit, inclusiv de la specialişti, ca banca să împartă cu debitorul riscurile, păi cum să facă acesta, ce e partener de afaceri?", a spus Mugur Isărescu, făcând referire la nivelul scăzut al creditării companiilor, anunţă Agerpres.

Acesta a spus că toate pornesc de la această confuzie dintre capital şi datorie şi că şi băncile româneşti au nevoie de capital.

Potrivit raportului asupra inflaţiei, dinamica creditului acordat societăţilor nefinanciare şi-a prelungit traiectoria descendentă, reflectând continuarea restrângerii în termeni anuali a fluxului de împrumuturi (consemnată, cel mai probabil, în toate domeniile principale de activitate), precum şi efectele exercitate de scoaterea unor credite din bilanţul agregat al instituţiilor de credit. Creşterea componentei în lei a decelerat, rămânând totuşi înaltă, pe seama evoluţiei împrumuturilor pe termen lung, iar variaţia creditului în valută s-a menţinut pe un palier puternic negativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.