Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul a găsit un nou motiv: De ce nu atrage România fonduri europene

fonduri europene

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, a declarat, joi, la Timișoara, că până la sfârșitul anului România trebuie să aibă o rată de absorbție a fondurilor europene de 36 la sută, în acest moment fiind de aproximativ 30 la sută. Întârzierile sunt legate și de lipsa forței de muncă, anunță MEDIAFAX.

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, a afirmat, joi, la Timișoara, în cadrul unei conferințe de presă, că România trebuie să aibă o rată de absorbție a fondurilor europene de 36 la sută până la sfârșitul anului, ceea ce în cifre înseamnă peste două miliarde de euro.

Citește și: Codrin Ștefănescu, prima reacție din PSD după decizia EXPLOZIVĂ a CCR: 'Deci o altă poveste prin care mulți oameni au fost duși de nas'

„Guvernul aprobă la început de an un memorandum cu ce rambursări va cere la Comisie. Conform acestor calcule asumate în luna ianuarie 2019, ar trebui să ajungem la 36 la sută rata de absorbție până la sfârșitul anului. Musai o vom atinge, vreau să depășim, fac monitorizare săptămânală, vreau să și depășim această țintă. Ca să ajungem la 36 la sută rată de absorbție, avem asumați să cheltuim 2,1 - 2,2 miliarde de euro. Acesta este targetul de plăți asumat în luna ianuarie", a afirmat ministrul Fondurilor Europene.

De asemenea, Roxana Mînzatu a precizat că se observă o întârziere în ceea ce privește implementarea proiectelor europene nu doar din cauza contestațiilor depuse, ci de vină ar fi și faptul că documentațiile sunt de o calitate slabă.

„Prima întâlnire pe care am avut-o când am devenit ministru a fost să vorbesc cu Răzvan Cuc (n.r. ministrul Transporturilor), care a inițiat acea ordonanță ce vizează posibilitatea ca în cazul unei licitații care a fost contestată, după ce a trecut de această primă entitate numită Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, să se poată semna contractul de lucrări și să avem o anumită manieră de a permite avansarea lucrărilor, chiar dacă se contestă mai departe la Curtea de Apel. Sperăm ca această ordonanță să permită să scădem din timpii în care proiectele stau din cauza contestațiilor care ajung în instanță. Dar avem și studii și analize pe motive pentru care proiectele europene întârzie sau durează foarte mult. Motivele nu sunt legate doar de contestații, ci și de calitatea caietelor de sarcini, de calitatea studiilor", a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Citește și: Mutare de ULTIMĂ ORĂ a asistenților maternali care au crescut-o pe Sorina: adopția micuței, CONTESTATĂ

Aceasta este de părere că „până la urmă, în momentul în care ai foarte multe contestații și instanța admite acele contestații, înseamnă că în documentație au fost fisuri, a fost calitatea slabă și până la urmă și aici trebuie să ne uităm, la întărirea capacității autorităților de a face aceste caiete de sarcini la o calitate mai bună”.

Totodată, Roxana Mînzatu a mai precizat că proiectele europene sunt implementate cu întârziere și din cauza lipsei forței de muncă cu care se confruntă firmele care trebuie să execute lucrări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.