Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul anunță un fond de 8 miliarde de euro: A demarat un proces de consultare ştiinţifică

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș a demarat un prim proces de consultare a comunității științifice, de cercetare și dezvoltare, în contextul pregătirii viitoarei perioade de programare, pe parcursul căreia țara noastră va avea o alocare de 30,6 miliarde de euro, potrivit unui comunicat, anunță MEDIAFAX.

„Vom avea disponibile 8 miliarde euro pentru educație, cercetare și competitivitate. Din păcate, capacitatea României de a genera proiecte mari a rămas în urmă. Tocmai de aceea propun două tipuri de abordări: crearea unui institut de cercetare în cadrul căruia să construim proiecte de mare anvergura, concomitent cu asigurarea, la nivel individual, de proiecte solide create de antreprenori. Dorim să integrăm liniile de finanțare dedicate inteligenței artificiale în viitoarele programe operaționale.”

Citește și: Președintele Klaus Iohannis a semnat! L-a trecut pe linie moartă .

O primă întâlnire a avut loc ieri la sediul MFE, unde s-au reunit tineri cercetători de top în inteligență artificială, rețele, sisteme de calculatoare și comunicare, blockchain, digitalizare, localizare de mare precizie, tehnologii de recuperare medicală, dar și fondatori de start-ups în tehnologie.

Activi atât în partea de cercetare la Universitatea Politehnica București, Academia Română și Universitatea din București, dar și în zona de antreprenoriat pe specializare inteligentă, participanții și-au exprimat viziunea cu privire la modul în care viitoarele programe operaționale și banii alocați României pentru domenii de înaltă tehnologie vor putea răspunde provocărilor globale legate de economia digitală.

"Prin această inițiativă, doresc să transmit un mesaj clar de deschidere în ceea ce înseamnă valorificarea potențialului uman extraordinar pe care Romania îl are în domeniile de tehnologie și IT, în special al inteligenței artificiale dar nu numai și de încurajare a mediului academic și a celui de business - să participe la conturarea viitoarelor programe și bugete, pentru a genera împreună proiecte de anvergură pentru România”, a precizat ministrul Ioan Marcel Boloș.

Citește și: Guvernul Orban `creşte vârsta de pensionare`!

Propunerile cercetătorilor s-au centrat pe asigurarea unui climat stabil și pe termen lung, care să stimuleze și să valorifice potențialul și calitatea umană, să favorizeze creativitatea și inovarea, care să poată produce atât rezultate de vârf imediate, cât și beneficii cu extindere mai largă în societate, pe termen mediu și lung.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.