Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR avertizează Guvernul: Nu săriți calul!

curs valutar bnr

Viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Bogdan Olteanu, a declarat, vineri, că "o diferență de la un surplus bugetar, în anul acesta, la un posibil deficit bugetar de cinci la sută, în anul viitor, dacă am cumula efectele actualului proiect de Cod Fiscal cu actuala propunere de legislație a salarizării, în sectorul public, ar fi devastatoare pentru credibilitatea României, în plan internațional", potrivit Realitatea.net.

În acest context, Olteanu subliniază faptul că "important este să nu sari dintr-o extremă în alta în ceea ce privește deficitul bugetar", în condițiile în care "poți să pui ce impozite vrei, poți să cheltuiești cum vrei", dar diferența dintre venituri și cheltuieli trebuie păstrată acolo "unde ai stabilit-o prin lege".

"Guvernatorul BNR a fost de multe ori explicit în a spune că ușurarea poverei fiscale și distribuirea ei corectă e esențială pentru dezvoltarea României, dar nu poți să sari calul. O ușurare fiscală poate fi utilă. O diferență de la un surplus bugetar, în anul acesta, la un posibil deficit bugetar de cinci la sută, în anul viitor, dacă am cumula efectele actualului proiect de Cod Fiscal cu actuala propunere de legislație a salarizării în sectorul public, ar fi devastatoare pentru credibilitatea României în plan internațional", a declarat Bogdan Olteanu.

Întrebat cu cât ar putea fi majorate salariile astfel încât România să nu ajungă într-o situație de criză, Olteanu a răspuns:

"Vă invit să vă adresați politicului. Asta e o decizie politică, ce e important e să nu sari dintr-o extremă în alta în ceea ce privește deficitul bugetar. Recomandarea este să păstrezi deficitul bugetar în limitele rezonabile (...) Este o sarcină a reprezentanților aleși, ei au această prerogativă, dar și această constrângere dată de bunul-simț economic, dar și de legislația românească și europeană. Poți să pui ce impozite vrei, poți să cheltuiești cum vrei, dar păstrează diferența dintre venituri și cheltuieli acolo unde ai stabilit-o prin lege: 1 la sută deficit structural".

În acest context, întrebat dacă dublarea salariilor parlamentarilor ar aduce un dezechilibru, în ceea ce privește stabilitatea financiară, Bogdan Olteanu a precizat: "Aduce probleme și provocări de natură etică pe care dânșii trebuie să le administreze".

În ceea ce privește poziția BNR față de proiectul Legii salarizării, Olteanu a subliniat că "BNR nici nu poate, nici nu are dreptul să facă recomandări", întrucât aici "decid cei aleși".

"Ce vă pot spune eu este că ar trebui stabilite niste priorități: ce vrei să încurajezi în România? Nu poți să încurajezi și reinvestirea profitului în companie și retragarea dividendelor către acționari că atunci nu mai încurajezi nimic. Am redus două impozite, neîncurajând nimic. Pierd bani publici fără să fac nicio politică publică eficientă. În ce privește salarizarea, care sunt obiectivele noastre ca nație? Vrem să creștem, să consolidăm sectorul educației, sănătății? Poate începem de acolo. Pentru asta avem aleși. Se poate pentru toată lumea dacă nu cheltuim banii în alte părți. Tăierea investițiilor nu este o soluție fericită", a adăugat Olteanu.

Pe de altă parte, întrebat dacă nu reprezintă un risc creșterea consumului în paralel cu scăderea investițiilor, guvernatorul BNR a explicat: "Pe termen lung nu e o soluție. România nu e o țară care să aibă infrastructură de drumuri sau socială pe picioarele sale. Pe termen lung, trebuie să investim în educație, sănătate. Prioritizările le fac aleșii. Noi le dăm cadrul, diferența dintre venituri și cheltuieli".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.