Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul britanic a refuzat să dezvăluie documentele privind numirea unui om de afaceri de origine rusă în Camera Lorzilor

Telegram
Boris Johnson

Guvernul britanic al premierului Boris Johnson a refuzat joi să dezvăluie informaţiile cerute de opoziţia laburistă pe tema numirii omului de afaceri de origine rusă Evgheni Lebedev în Camera Lorzilor, invocând raţiuni de "securitate naţională", potrivit AFP.

Invazia rusă în Ucraina a relansat întrebări în jurul numirii ca Lord pe viaţă a lui Evgheni Lebedev, fiul unui miliardar rus şi fost agent KGB, Aleksandr Lebedev, în camera superioară a parlamentului britanic în 2020.

În martie, Sunday Times afirmase că Boris Johnson, prieten cu Lebedev din 2008, a ignorat îngrijorările serviciilor de informaţii externe, potrivit Agerpres.ro.

În ceea ce îl priveşte, Evgheni Lebedev, care are naţionalitate britanică, spune că nu ar reprezenta niciun fel de ameninţare pentru securitatea Regatului Unit, aducând ca argument modul în care ziarul său, The Evening Standard, acoperă invazia rusă în Ucraina, amintind că publicaţia a cerut săptămâna trecută preşedintelui rus Vladimir Putin să-şi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean.

Într-un comunicat, secretarul de stat Michael Ellis a invocat raţiuni de securitate şi necesitatea de a păstra "integritatea" acestui gen de nominalizări, pentru a justifica refuzul publicării informaţiilor cerute.

Şefa adjunctă a opoziţiei, Angela Rayner, a denunţat o "operaţiune de camuflare" şi faptul că guvernul a făcut publice doar documente "cenzurate din abundenţă", fără nici cea mai mică informaţie.

Acest refuz coincide cu publicarea unui articol în New York Times în care se afirmă că unul dintre cei mai importanţi donatori ai Partidului Conservator este suspectat că ar fi făcut să ajungă sute de mii de lire sterline la această formaţiune politică dintr-un cont rusesc.

Potrivit publicaţiei, o donaţie de peste 630.000 de dolari a fost făcută la începutul anului 2018 în numele lui Ehud Sheleg, un bogat comerciant de artă londonez, numit apoi trezorier al Partidului Conservator. Dar, potrivit New York Times, documente arată că fondurile proveneau din contul rusesc al socrului lui Sheleg, Serghei Kopâtov, membru al fostului guvern prorus din Ucraina.

Avocatul lui Sheleg, Thomas Rudkin, a asigurat ziarul că milioanele de dolari primite de clientul său şi soţia lui erau "complet separate" de donaţia făcută partidului.

Întrebat despre acest subiect, Boris Johnson a dat asigurări că "toate" donaţiile făcute Partidului Conservator "sunt înregistrate normal", "dacă faceţi donaţii unui partid politic în această ţară, trebuie să fiţi din Regatul Unit".

Donaţiile făcute partidelor politice sunt limitate la 500 de lire sterline pentru cetăţenii străini care nu pot vota în Regatul Unit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.