Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul dă detalii despre suspendarea plăţilor către Microsoft. Legătura cu ancheta DNA

grindeau_psd

Guvernul a luat decizia de a atacă în instanţa un contract cu Microsoft, mai exact suplimentarea din 2013 a contractelor încheiate iniţial, în 2009, între Ministerul Comunicaţiilor şi intermediarii Fujitsu Sistem Computers şi D Con Net. AG. Noul ministru pentru Societatea Informaţională, Sorin Grindeanu, dă detalii despre măsura radicală luată.

"Nu am denunțat contractul cu Microsoft", a declarat ministrul, la B1 TV. Întrebat dacă măsura atacării în instanţă a contractului are legătură cu faptele investigate de DNA în Dosarul Microsoft, Grindeanu a precizat: "E o continuare, e finalizarea acelor contracte vechi, un contract de buyout între 2013 şi 2015. 50 de milioane de lei s-au plătit în 2013, în 2014 trebuiau alte 50 şi ultima tranşă trebuia să fie plătită în 2015. Nu pot să vă spun motivele deocamndată. Am cerut suspendarea plăţilor în instanţă până la clarificarea situaţiei pe acest contract. Instanta e cea mai în măsură să decidă dacă vom continua sau nu. S-au livrat nişte produse, vrem să ştim dacă sunt conform contractului. Vrem să intrăm în legătură directă cu Microsoft, nu prin diverşi intermendiari mai mult sau mai puţin celebri."

Vezi şi: Guvernul, SAH MAT contractelor Microsoft

Dosarul Microsoft la DNA

Ancheta în dosarul Microsoft și EADS a fost anunțată în 10 iulie, când a fost audiat la DNA și secretarul general al Guvernului, Ion Moraru. Dosarul a fost deschis ca urmare a sesizării Corpului de Control al premierului, din 21 mai 2013, cu privire la închirierea și extinderea de licențe educaționale de către Ministerul pentru Societatea Informațională și Ministerul Educației Naționale.

După mai multe audieri, în 26 septembrie, șeful DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut ridicarea imunității pentru începerea urmăririi penale pe numele a nouă foști miniștri privind presupuse fapte de corupție în cazul mai multor contracte referitoare la licențe IT de sute de milioane de euro. Kovesi a transmis procurorului general referatul în vederea sesizării pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penal a — Senatului, respectiv a Camerei Deputaților, față de Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Șerban Mihăilescu, — Parlamentului European față de Dan Nica, — președintelui României față de Adriana Țicău, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu și Mihai Tănăsescu. Procurorii au extins ulterior cercetările și pentru produse educaționale Microsoft, a actelor adiționale la acest contract, precum și a contractelor aferente derulării Programului ''Sistem Educațional Informatizat'' (SEI). Printre acuzațiile reținute în sarcina foștilor membri ai Guvernului se numără abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, prejudiciul estimativ fiind evaluat până în prezent la 60 de milioane euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.