Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Dăncilă stârnește revolta localnicilor din Gorj: 'Nu se poate așa ceva! Este bătaie de joc'. Gazoductul BRUA, în pericol

karadeniz-press.ro
gazoduct

Localnicii din comuna Schela, judeţul Gorj, pe proprietăţile cărora va trece gazoductul BRUA, amenință cu acțiune în instanță, fiind nemulțumiți de indemnizațiile oferite pentru terenurile pe care le dețin. Oamenii spun că, în medie, suma propusă este de până la 50 de bani pe metru pătrat.

După ce au așteptat cu nerăbdare să fie încheiate convenţiile care au ca obiect exercitarea efectivă a drepturilor legale de uz şi de servitute, localnicii din Schela sunt nemulțumiți de indemnizația propusă pentru terenurile pe care va trece gazoductul BRUA.

”Pentru 182 de metri pătraţi voi primi suma de 31 de lei. Nu se poate așa ceva! Este bătaie de joc. Am înțeles că la noi în localitate, gazoductul va afecta peste 650 de proprietăți, normal că suntem nemulțumiți. Mergem în instanță!”, susține un localnic din comuna Schela.

”Vor face prăpăd prin livezi, vie, pomi fructiferi. Din banii oferiți nu iei nici măcar o pâine. Nu este normal să fim nemulțumiți? Nu se poate așa ceva!”, a spus un alt localnic.

ALERTĂ Modificarea Codului de procedură penală, VOTATĂ în Senat

Pe lângă indemnizaţii, oamenii vor primi şi despăgubiri, în funcţie de terenurile pe care le dețin.

”Sigur că sunt nemulțumiți oamenii. Sumele acordate mi se par mizerabile. Nouă, ca primărie, încă nu ne-au oferit nimic până acum. Oamenii vor să meargă în instanță, pentru că au articol în Constituție, care prevede posibilitatea de a merge în instanță. Eu nu am cu ce să îi susțin, le trebuie un apărător bun. Nouă ne-au spus că ne lasă niște material, lasă primăriei surplusul de calcar, de granit, care rămâne, să-l utilizăm noi”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Aristide Șerbănescu, primarul comunei Schela.

La polul opus se află localnicii din localitățile Târgu-Cărbunești și Bălănești, unde edilii susțin că localnicii sunt mulțumiți de sumele acordate.

”La noi, oamenii au fost mulțumiți. Au înțeles situația, că este o investiție de interes național și ca atare trebuie să înțeleagă, să fie de acord cu aceste despăgubiri pe care le dă societatea Transgaz. Probabil că s-a înțeles greșit, prima dată se dă o sumă de bani pentru identificarea terenurilor și trebuie să aibă actele, ca să fie proprietari și după aceea, în funcție de zona care este afectată, la pomii fructiferi despăgubirea este pe patru ani, la vița de vie. Ca fiecare cetățean și-ar dori să câștige cât mai mulți bani, dar până la urmă trebuie să ne gândim că este o chestiune de interes național și cu toții suntem responsabili de bunul mers al acestei investiții. La noi, primăria nu are terenuri pe care va trece gazoductul, doar cetățenii”, a declarat Ovidiu Pungan, primarul comunei Bălănești.

Primăria Târgu-Cărbunești va încasa lunar o indemnizație de aproximativ 15.000 de lei pentru terenurile expropriate.

Gazoductul BRUA va traversa peste 750 de proprietăţi din localitate.

Trupurile a două persoane dispărute, găsite pe plaja din Vadu. Cine sunt cei doi

”A avut loc o primă întâlnire între reprezentanții Transgaz și o parte din cetățenii ale căror proprietăți sunt afectate de către traseul conductei. Noi am semnat contractul pentru cadastrarea tuturor sectoarelor pe unde trece conducta. Oamenii au primit notificări acasă, cu sumele respective. Și la primărie, în funcție de suprafețele afectate diferă aceste sume. Pentru pământul aflat în proprietatea Primăriei Târgu-Cărbunești sunt parcele unde primim 50 de lei, la altele 1400 de lei pe lună. Au primit acasă valoarea pentru indemnizația lunară, cu condiția că va fi acordată toată o dată, am înțeles că la început. Primăria va primi în jur de 15.000 de lei pe lună. E o contribuție destul de însemnată pentru bugetul local. Este o conductă de interes internațional”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Dănuț Birău, primarul din Târgu-Cărbunești.

Premierul Viorica Dăncilă a felicitat, vineri, Ministerul Economiei şi Transgaz pentru începerea lucrărilor la construcţia conductei BRUA, afirmând că este un proiect de intreres naţional şi regional care va contribui semnificativ la creşterea siguranţei în aprovizionarea cu gaze.

Conducta BRUA, Bulgaria-România-Ungaria-Austria, va trece prin 10 judeţe din România. Potrivit Transgaz, traseul conductei urmează direcţia generală de la Sud Est spre Vest, traversând judeţele Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş. Din cele 17.000 de proprietăţi care vor fi afectate, aproximativ cinci mii sunt în judeţul Gorj. Cele mai multe, 1.300, sunt numai în comuna Jupâneşti, iar 750 în localitatea vecină, Târgu-Cărbuneşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.