Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul de coaliţie din Republica Turcă a Ciprului de Nord a demisionat

cipru nord

Guvernul de coaliţie la putere în Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN, recunoscută doar de Ankara) a demisionat luni în urma divergenţelor între partidele coaliţiei cu privire la politica economică, într-un context de intensificare a negocierilor în vederea reunificării insulei divizate din 1974, relatează AFP.

Prim-ministrul Omer Kalyoncu urma să prezinte oficial demisia cabinetului său preşedintelui Mustafa Akinci luni, după o reuniune a formaţiunii pe care o conduce, Partidul Turc Republican (CTP, de stânga). Formaţiunea parteneră a CTP, Partidul Unităţii Naţionale (UBP, de dreapta), s-a retras luni din coaliţia de guvernământ din cauza divergenţelor legate de politica economică, mai ales în ce priveşte distribuirea apei aduse din Turcia. Republica Turcă a Ciprului de Nord se confruntă cu grave dificultăţi economice. În luna martie, pentru prima dată, guvernul nu a putut plăti integral salariile bugetarilor.

CTP şi UBP au format un guvern de coaliţie în luna iulie. CTP, prima forţă în parlament, dispune însă de numai 20 de mandate legislative, mai puţin de jumătate din totalul de 50. În schimb, UBP numără 18 mandate şi ar putea încerca să formeze o nouă coaliţie împreună cu independenţii şi cu Partidul Democrat (PD, liberal) al lui Serdar Denktas, fiul fostului preşedinte Rauf Denktas, decedat în 2012. Preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, şi cel al RTCN, Mustafa Akinci, au relansat convorbirile de pace în mai 2015, intensificându-le din noiembrie, cu sprijinul ONU, Uniunii Europene şi SUA. Turcia şi-a exprimat recent speranţa că insula mediteraneană se va reunifica în anul în curs, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.