Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul de la Kabul cere reevaluarea procesului de pace afgan de către noul președinte al SUA, Joe Biden

sw.af
 Sarwr Danish

Vicepreşedintele afgan Sarwr Danish a îndemnat luni viitoarea administraţie americană a preşedintelui ales Joe Biden să reevalueze procesul de pace afgan, în care s-au făcut prea puţine progrese în ultimele săptămâni, informează dpa, potrivit AGERPRES.

"Sperăm că procesul de până acum va fi revizuit şi reevaluat de noul guvern al SUA", a declarat Danish la Kabul. "Toate părţile implicate ar trebui să sprijine procesul de pace cu mai multă responsabilitate, mai multă precizie şi bazat pe realitate", a adăugat el.

Negocierile istorice dintre guvernul de la Kabul şi talibani au început la mijlocul lui septembrie la Doha, în Qatar. Ele se confruntă cu un blocaj asupra aspectelor procedurale şi ambele părţi au declarat luni că problemele importante rămân nerezolvate.

Talibanii insistă ca acordul lor cu SUA - care presupune retragerea completă a trupelor străine - să fie luat drept bază pentru orice viitoare înţelegere.

Citește și: Judecătoarea Evelina Oprina, care și-a anunțat candidatura la șefia CSM, acuză jocuri subterane: 'Alții au, doresc și pot să aibă asemenea preocupări'

Guvernul de la Kabul respinge cererea militanţilor, în condiţiile în care nu este implicat în acordul dintre SUA şi talibani. El îi acuză de asemenea pe talibani de încălcarea obligaţiilor pe care şi le-au asumat, prin atacuri pe care continuă să le comită pe teritoriul ţării.

Un diplomat occidental a declarat pentru dpa că cele două părţi nu au comunicat oficial una cu alta de circa o săptămână.

Un alt diplomat susţine că este nevoie de un semnal clar din partea viitoarei administraţii americane, dar se pare că Joe Biden "nu va modifica în mod semnificativ abordarea americană".

Acordul încheiat pe 29 februarie între SUA şi mişcarea talibanilor este menit să deschidă drumul pentru o retragere graduală a forţelor internaţionale din Afganistan. În schimbul acestei retrageri, talibanii s-au angajat să participe la negocierile intra-afgane şi să renunţe la terorism.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.