Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul francez recapitalizează compania de electricitate EDF cu 2,5 miliarde de euro pentru construcţia a şase noi reactoare nucleare

cehia centrala nucleara

Statul francez, care controlează compania de electricitate EDF, deţinând circa 84% din capitalul social, va participa la o recapitalizare de 2,5 miliarde euro, după ce "a însărcinat compania" cu construcţia a şase noi reactoare nucleare pentru tranziţia energetică, relatează agenţia EFE, citat de Agerpres.

Ministrul Finanţelor, Bruno Le Maire, a explicat vineri într-un interviu pentru RTL că statul va veni cu un aport de 2,1 miliarde euro în cadrul acestei operaţiuni, care nu va însemna naţionalizarea companiei.

"Are nevoie de ajutor financiar de la stat", a subliniat Le Maire, care a semnalat perioada dificilă prin care trece compania din cauza indisponibilităţii unora dintre reactoarele sale nucleare, ceea ce va presupune o reducere a producţiei de electricitate anul acesta.

El a reamintit, în plus, că săptămâna trecută preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat intenţia de a construi şase noi reactoare nucleare de tip EPR pentru a reînnoi parcul actual, care generează în jur de 70% din energia electrică a ţării. Primele ar trebui să intre în funcţiune în orizontul 2035-2037.

Compania, care şi-a prezentat vineri rezultatele financiare din 2021, avea la finalul exerciţiului financiar o datorie de 43 miliarde euro (cu 700 milioane euro mai mare faţă de cea din urmă cu un an), care afectează proiectele de investiţii. Profitul companiei s-a ridicat la 5,113 miliarde euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.