Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul german va prelua participaţii la firmele cu probleme, dar nu va anunţa asta anticipat

steag_germania

Guvernul de la Berlin va prelua, dacă va fi necesar, participaţii la companiile germane care se confruntă cu dificultăţi majore din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), dar nu va anunţa asta anticipat, a declarat luni ministrul Economiei, Peter Altmaier, transmite Reuters potrivit Agerpres.

Altmaier a explicat că Executivul poate ajuta firmele, dar nu va putea compensa declinul vânzărilor.

Germania vrea să ajute rapid firmele afectate şi este pregătită să le protejeze de preluările nedorite, înfiinţând un nou fond de criză, a declarat ministrul Economiei

"Fără nicio îndoială, suntem decişi să ne protejăm companiile şi locurile de muncă", iar acest mesaj se adresează direct fondurilor speculative, a afirmat Altmaier.

Luni, Guvernul de la Berlin a anunţat că-şi va asuma noi împrumuturi, pentru prima dată din 2013, ca parte a unui pachet de măsuri fără precedent, ce totalizează 750 miliarde de euro (800 miliarde de dolari), adoptat pentru a amortiza efectele negative ale pandemiei.

Un fond de salvare înfiinţat pentru a achiziţiona participaţii în companii şi a finanţa împrumuturi către firme ar putea emite datorii de până la 200 miliarde de euro dacă va fi necesar. Cifra finală privind suma pusă la dispoziţia fondului depinde de cât de multe companii vor solicita sprijinul Guvernului, a afirmat adjunctul ministrului de Finanţe, Joerg Kukies.

Săptămâna trecută, oficialii germani au dat asiguri că Berlinul va proteja firmele interne de preluările externe, după ce acţiunile companiilor din cea mai mare economie europeană au scăzut semnificativ la bursă, din cauza crizei.

Indicele principal DAX al Bursei de la Frankfurt, unde sunt incluse principalele 30 de mari companii listate, a pierdut mai mult de o treime în ultima lună, din cauza temerilor privind efectele epidemiei asupra economiei. Această evoluţie a sporit riscul ca firmele străine să preia uşor rivalele germane.

"Nu vom permite o vânzare pe nimic a participaţiilor la companiile industriale şi economice din Germania. Nu trebuie să existe tabuuri. Trebuie să fie posibil ajutorul temporar de stat pentru o perioadă limitată, inclusiv preluări şi achiziţionarea unor participaţii", a declarat ministrul Economiei, Peter Altmaier.

Companiile auto şi cele producătoare de componente sunt printre cele mai afectate, acţiunile Daimler, Continental şi Volkswagen înregistrând în ultimele patru săptămâni scăderi de 44 - 48%.

Markus Soeder, premierul landului Bavaria, unde se află sediile unor giganţi ca Siemens şi BMW, a afirmat că trebuie explorate toate opţiunile legale pentru a evita potenţialele oferte de preluare ale firmelor germane.

"Dacă cea mai mare parte a economiei Bavariei şi a Germaniei sfârşeşte în mâini străine odată ce criza s-a încheiat, atunci nu va mai fi numai o criză în domeniul sănătăţii, ci şi o alterare profundă a ordinii economice mondiale. Trebuie să facem tot posibilul să evităm asta", a avertizat Soeder.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.