Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul grec se pregătește să naționalizeze o parte a depozitelor de peste 8.000 de euro

revista presei

Hotnews:

Bancile grecesti pregatesc planuri de urgenta pentru o posibila nationalizare a depozitelor, pe fondul panicii create de scenariul ca tara se indreapta spre colaps financiar, au declarat vineri pentru Financial Times bancheri si oameni de afaceri familiarizati cu aceste planuri. Planurile, care prevad o taiere de 30% a depozitelor de peste 8.000 de eruo, schiteaza un scenariu din ce in mai probabil, cel putin pentru o banca. O recapitalizare greaca s-ar asemana cu un colac de salvare folosit de Cipru in 2013 cand fondurile clientilor au fost confiscate pentru a recapitaliza bancile, nationalizarea fiind aplicata depozitelor neasigurate de peste 100.000 de euro.

Evenimentul Zilei:

Măsurile electorale luate de coaliția aflată la guvernare aruncă în aer bugetul României, atât timp cât membrii Guvernului nu au reușit să convingă că au de unde să scoată bani pentru toate aceste cheltuieli crescute. Să ne amintim de declarația lui Victor Ponta referitoare la sursele financiare pentru asigurarea plății efective a alocațiilor dublate. Ce spunea? Că avem banii necesari doar pentru o perioadă. După aceea om mai vedea. Păi, ce să mai vedem, din moment ce riscăm să rămânem fără acordul Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană? Știți că pierderea acestui acord de împrumut înseamnă, pe de o parte, faptul că investitorii nu se vor mai grăbi să-și deschidă afaceri în România, riscul de țară crescând în urma ratării acordului.Ruperea acordului cu FMI înseamnă că noi vom fi nevoiți să plătim mai mulți bani la partea noastră de co-finanțare a proiectelor derulate cu fonduri europene. Iar capacitatea de producție a României nu a crescut, nu a fost dezvoltată prin măsuri inteligente date de guvernanți - ne amintim că posibilitatea creării și creșterii numărului de locuri de muncă s-a dus pe apa sâmbetei odată cu tăierea banilor de investiții (acțiune mai mult decât discutabilă realizată după instalarea la Putere a Guvernului Ponta I).

Ziarul Financiar:

Costurile cu forţa de muncă din Bucureşti – cel mai scump oraş local din punctul de vedere al salariilor - sunt cu circa 20% mai scăzute decât cele din Varşovia (Polonia), Bratislava (Slovacia) şi cu 15% sub nivelul celor din Praga (Cehia), ceea ce face din România una dintre cele mai bune destinaţii de investiţii, arată o analiză realizată de compania de consultanţă în management Hay Group România. „Suntem o ţară superbă din punctul de vedere al aşa-numitei value for money. Suntem mai scumpi ca India şi mai ieftini decât China şi decât ţările din Vest, iar forţa de muncă are o pregătire comparabilă cu cea a angajaţilor din Vest. De aceea, mulţi investitori con­tinuă să vină în România“, a spus Mihaela Lupu, Market Leader Productized Services în cadrul Hay GroupRomânia. Într-adevăr, costurile cu forţa de muncă din Bucureşti sunt mai mari cu valori cuprinse între 33% şi 40% doar în cele cinci oraşe din India (Pune, Calcutta, Bangalore, Delhi, Mumbai) incluse în analiză. În mod surprinzător, chiar şi în China, o ţară recunoscută pentru faptul că are multă forţă de muncă la costuri rentabile, sunt unele oraşe în care angajaţii din multina­ţionale sunt mai bine plătiţi decât cei din Bucureşti. Spre exemplu, în Shenzen (sediul central al furnizorului de soluţii IT&C Huawei), dezvoltarea economică accelerată din ultimii ani a condus la o creştere a costului cu forţa de muncă, cheltuielile salariale sunt cu circa 30% mai mari decât în Bucureşti şi cu 47% mai mari decât în Cluj, mai arată datele Hay Group. De asemenea, Bucureştiul este aproape la acelaşi nivel cu oraşul ceh Pilsen din punctul de vedere al costului cu forţa de muncă, dar cu 25% mai ieftin pentru investitori prin comparaţie cu Sao Paolo sau Rio de Janeiro din Brazilia sau cu Pretoria (Africa de Sud).

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.