Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul GRECIEI, în IMPAS - Un important ministru și-a dat DEMISIA

The Spectator
Alexis Tsipras

Ministrul apărării elen şi principalul aliat al coaliţiei guvernamentale a premierului Alexis Tsipras, Panos Kammenos, şi-a anunţat duminică demisia, înaintea unui vot parlamentar pe tema noului nume al Macedoniei, transmit AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

"Chestiunea macedoneană nu-mi permite să nu-mi sacrific postul de ministru", a declarat Kammenos, anunţând "retragerea din guvern" a membrilor partidului său, într-o declaraţie în direct în faţa camerelor. "Îi mulţumesc premierului pentru cooperarea noastră şi i-am explicat că din cauza acestei chestiuni naţionale nu mai putem continua", a adăugat el, la încheierea unei întrevederi cu Tsipras.

Kammenos, şeful micului partid suveranist Grecii Independenţi (ANEL), îi aducea în general şapte voturi lui Tsipras în parlament. Această "dezertare" ar putea destabiliza coaliţia guvernamentală înaintea alegerilor legislative prevăzute pentru octombrie, dar care ar putea fi devansate pentru luna mai, ca să coincidă cu alegerile europene.

Citeste si EXCLUSIV Acuzații de MITĂ de un milion de euro la vârful DNA. Presiuni pentru închiderea dosarului/ Reacția procurorului (AUDIO)

Vineri, parlamentul macedonean a ratificat acordul privind redenumirea ţării drept "Republica Macedoniei de Nord" care, pentru a intra în vigoare, trebuie aprobat şi de partea greacă. Votul în parlamentul de la Atena ar urma să aibă loc "în 10 zile", potrivit declaraţiilor lui Tsipras.

Cu toate că nu are nevoie decât de o majoritate simplă pentru a ratifica definitiv schimbarea numelui Macedoniei, şeful guvernului elen dispune doar o mică marjă de manevră (153 de deputaţi din 300, din care 145 sunt din propriul partid de stânga, Syriza). Principalul partid de opoziţie, Noua Democraţie (care are în parlament 78 de aleşi), a anunţat că va vota împotrivă.

Atena şi Skopje au semnat la 17 iunie un acord istoric pentru a redenumi fosta republică iugoslavă cu titulatura de "Republica Macedoniei de Nord", punând capăt la aproape 30 de ani de disensiuni pe această temă între cele două ţări.

În urma acordului, Grecia s-a angajat să renunţe la vetoul său privind aderarea Macedoniei la NATO şi referitor la negocierile de aderare la UE a acestui mic stat balcanic cu 2,1 milioane de locuitori.

Începând din 1991, când Macedonia a devenit suverană în urma dezmembrării fostei Iugoslavii, Atena a acuzat-o de tentativă de însuşire a moştenirii elene a provinciei greceşti omonime şi chiar de aspiraţii teritoriale faţă de Grecia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.