DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Guvernul introduce coplata serviciilor medicale la privat: tot ce trebuie să știi despre noutatea pregătită la Palatul Victoria

www.pixabay.com
medici, spital, operație

Guvernul se pregătește să introducă posibilitatea ca asigurații care optează să beneficieze de unele servicii medicale acordate de furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate și ambulatoriu paraclinic, să poată plăti o contribuție personală pentru a acoperi diferența dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privați și tarifele suportate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate decontate de casele de asigurări de sănătate. Noutatea urmează să fie discutată în ședința de Guvern de miercuri.

Contribuția personală pentru fiecare categorie de serviciu medical prevăzută anterior va fi afișată pe pagina de internet a furnizorilor privați de servicii medicale și se va plati în mod direct de către asigurați cu acordul prealabil în scris al acestora. De asemenea, prin Contractul-cadru, aprobat prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili serviciile medicale pentru care asigurații plătesc contribuție personală în condițiile menționate anterior, modalitatea şi condiţiile acordării acestora, precum și procedura de stabilire a nivelului contribuției personale

  • Se creează cadrul legal de reglementare a contribuției personale suportată direct de către asigurați, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în vederea acoperirii contravalorii unor servicii medicale acordate de furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate și ambulatoriu paraclinic, față de tarifele suportate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, decontate de casele de asigurări de sănătate.
  • Contribuția personală se va plăti pentru unele servicii medicale, nefiind obligatorie pentru persoana asigurată, plata acesteia urmând a fi efectuată funcție de opțiunea asiguratului, prin raportare la furnizorul de servicii medicale ales, respectiv public sau privat. Astfel, propunerea vizează, pe de o parte, faptul că pentru unele servicii, acordate de furnizorii privați, nu va fi plătită contribuție personală iar, pe de altă parte, este opțiunea asiguratului în ceea ce privește alegerea furnizorului de servicii medicale și, implicit, plata contribuției personale.
  • Se reglementează introducerea obligativităţii tuturor furnizorilor privaţi de servicii medicale care se află în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate să furnizeze informaţii referitoare la preţurile/tarifele aferente serviciilor medicale pe care urmează să le acceseze asiguratul, astfel încât acesta să cunoască, de la momentul la care are nevoie de astfel de servicii, cuantumul contribuției personale ce urmează a fi plătită în condițiile în care se adresează unui astfel de furnizor.
  • Persoanele asigurate vor avea posibilitatea să acceseze servicii medicale aferente spitalizării continue, ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic, la furnizorii privați, pentru care, din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate se suportă tarifele decontate și furnizorilor publici, iar asiguratul, cu acordul prealabil în scris, va plăti o contribuție personală, care va fi cunoscută de la momentul accesării serviciului medical. Pentru investigațiile medicale paraclinice este de menționat faptul că în condițiile în care pacienții nu se vor adresa furnizorilor privați urmare a noilor reglementări care privesc contribuția personală, potrivit dispozițiilor legale prevăzute de Contractul-cadru, sumele neconsumate de către unii furnizori se regularizează și se alocă la furnizorii care și-au consumat valoarea de contract.
  • Totodată prin actul normativ se reglementează faptul că în ceea ce privește contribuția personală, furnizorii privați de servicii medicale au obligația de a afișa pe pagina de internet cuantumul acesteia. Contribuția se plătește în mod direct de către asigurați, cu acordul prealabil, în scris al acestora. Având în vedere faptul că pentru a beneficia de un serviciu medical, este necesară programarea anterioară, cu excepția urgențelor medico-chirurgicale, asiguratul va cunoaște în prealabil dacă este necesară plata unei contribuții personale, precum și cuantumul acesteia, astfel că acesta are posibilitatea de a opta pentru furnizarea serviciului medical fie cu plata contribuției personale, fie să se adreseze unui alt furnizor la care să nu plătească contribuție personală.

Citește și: Băsescu profețește un CUTREMUR de proporții: PSD e cu spatele la zid. Iohannis o să-i calce în picioare. Se va intra într-o criză fără precedent .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.