Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul o întoarce 'ca la Ploiești': Pentru 'Cuminţenie' nu avem baza legală

antena1.ro
cumintenia pamantului

Guvernul nu a alocat bani la cea de-a doua rectificare bugetară din acest an Ministerului Culturii pentru achiziţionarea operei de artă "Cuminţenia Pământului", din cauză că nu există "temei legal", a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu. 

"Pentru 'Cuminţenie' nu avem baza legală (...). Bugetul se întocmeşte pe baza legală existentă. Dacă nu avem un temei legal, nu putem aloca o sumă în buget, ca atare nu există o sumă alocată Ministerului Culturii. Pot fi folosiţi banii din Fondul de rezervă, dacă va exista temei legal", a afirmat Anca Dragu într-un briefing la Palatul Victoria, potrivit agerpres.ro.

Un fost şi controversat şef al CIA, 'disponibil' să preia conducerea Pentagonului


Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a explicat că pentru achiziţia operei de artă se aşteaptă aprobarea de către Parlament a proiectului de lege referitor la "Cuminţenia Pământului". 

Întrebat de ce nu a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă referitoare la "Cuminţenia Pământului", care a fost adoptată de Guvern în 12 octombrie, Iolu a răspuns: "Nu a mai ajuns la Monitorul Oficial pentru că între timp au fost sesizate probleme de constituţionalitate de către Consiliul Legislativ (...), motiv pentru care s-a hotărât să se trimită amendamente la (...) proiectul de lege aflat în Parlament pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului. Acele amendamente le-am detaliat, sunt practic aceleaşi lucruri care se aflau în ordonanţa de urgenţă (...). Au fost decizii ale Curţii Constituţionale care s-au referit exact la această problemă - în momentul în care există în fază avansată de adoptare un proiect legislativ, nu mai poţi veni cu o nouă ordonanţă de urgenţă (...)". 

Iolu a mai spus că proiectul de lege referitor la "Cuminţenia Pământului" se află într-o "fază avansată" în Parlament. 

"A trecut prin Senat acest proiect de lege şi (...) se aşteaptă votul Camerei Deputaţilor", a adăugat Iolu. 

De asemenea, întrebat dacă Executivul a renunţat la achiziţia "Cuminţeniei Pământului", având în vedere că noul termen convenit cu proprietarii operei de artă este 20 decembrie, iar în prezent Parlamentul se află în campanie electorală, Liviu Iolu a spus: "S-a găsit această formulă, amânarea acestui termen, dar (...) Parlamentul se mai întâlneşte, nu cred că nu se mai întâlneşte în această sesiune". 

Totodată, Iolu a precizat că prin amendament a fost trimisă în Parlament şi procedura prin care cei care au donat bani pentru achiziţia operei de artă îşi pot recupera banii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.