Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul, pregătit să mute decisiv. Textul Ordonanţei de Urgenţă aşteaptă doar semnalul CCR (surse)

Inquam Photos / Octav Ganea
sedinta guvern decembrie

Guvernul Dăncilă aşteaptă semnalul de la Curtea Constituţională pentru a adopta o Ordonanţă de Urgenţă care ar puterea stârni din nou reacţii vehemente din partea opoziţiei şi a protestatarilor. Surse guvernamentale au precizat pentru STIRIPESURSE.RO că textul actului normativ este deja trimis de la Ministerul Justiţiei la Secretariatul General al Guvernului. Este vorba despre OUG pentru modificarea Codul Penal şi a Codului de Procedură Penală, care va include articolele deja adoptate de Parlament şi validate de CCR.

CITEȘTE ȘI: Îţi poate salva viaţa: Cum şi unde să-ţi măsori tensiunea arterială

Miercuri, 16 ianuarie, Curtea Constituţională urmează să se pronunţe pe cererea formulată de preşedintele Camerei Deputaţilor cu privire la soluţionarea unui presupus conflict juridic de natură constituţională între Parchetul General, pe de o parte, şi Parlament şi instanţe, pe de altă parte, generat de semnarea protocoalelor SRI-PÎCCJ. Majoritatea PSD-ALDE aşteaptă o decizie care să confirme caracterul neconstituţional al protocoalelor, ceea ce ar reprezenta pretextul ideal pentru accelerarea modificării Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat pe 10 decembrie că Guvernul va da o ordonanţă de urgenţă pentru adoptarea Codului Penal şi Codul de Procedură Penală, modificate de Comisia Iordache. Ordonanţa va fi cuprinde doar pe articolele declarate constituţionale, nu şi pentru cele 31 de articole din Codul Penal şi cele 64 de articole din Codul de Procedură Penală pe care CCR le-a declarat neconstituţionale. Articolele declarate neconstituţionale vor fi dezbătute în continuare în parlament.

„Lucrăm la un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea codului penal şi codului de procedură penală în acord cu deciziile CCR şi pentru transpunerea celor două directive: confiscarea extinsă la codul penal şi consolidarea prezumţiei de nevinovăţie la cel de procedură penală. Mă voi consulta cu doamna prim-ministru, nu vom propune două ordonanţe de urgenţă, ci una singură”, a declarat pe 17 decembrie Tudorel Toader.

Potrivit surselor STIRIPESURSE.RO, textul ordonanţei de urgenţă a fost finalizat şi se află la Secretariatul General al Guvernului. Actul normativ ar putea fi adoptat, în funcţie de decizia CCR, în şedinţa de joi a Guvernului. Ulterior, ordonanţa trebuie înregistrată la Parlament, care va fi convocat în sesiune extraordinară. Pe de altă parte, există şi temerea că un asemenea demers ar fi neconstituţional. Decizia 1431/2010 a CCR spune că lege care este în fază finală la Parlament, nu poate face obiectul unui act normativ adoptat de Guvern, pentru că ar încălca principiul separației puterilor în stat și cel al cooperării loiale între puteri.

CITEȘTE ȘI: Forma BURICULUI îți dezvăluie predispoziția spre anumite afecțiuni .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.