Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul României cere AJUTOR de la UE pentru a salva TAROM: 'Dacă așteptăm sa treacă încă 30 de zile de stare de urgenţă, va fi foarte târziu'

Guvern
lucian bode

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a făcut, miercuri, la Realitatea, radiografia companiilor aeriene naţionale pe timpul pandemiei şi care ar putea fi efectele acestui flagel asupra acestora.

Concret, ministrul a explicat procentual starea Tarom şi Blueair şi a indicat măsurile de ajutorare la care lucrează ministerul de resort pentru a mai diminua din impactul lipsrei aproape totale de operativitate a acestora.

"Datele oficiale arată că la nivel european traficul a scăzut cu 90 la sută. Pentru Romania scăderea e cu 94 la sută. În Romania sunt 15 companii aeriene cu licențe de operare. Avem 16 aeroporturi, 4 la stat şi 12 la autoritățile locale.

Avem o scădere semnificativă. Avem suspendate toate zborurile spre zonele roșii. Sunt suspendate și zborurile interne de către Tarom și Blue Air. Cautam soluții , dar pentru companiile aeriene, dacă așteptăm sa treacă încă 30 de zile de stare de urgenta va fi foarte târziu, Noi am demarat discuțiile cu CE şi până vineri vom transmite CE , după discuțiile interne, o solicitare de ajutor pentru compensare efectelor pandemiei", a spus Lucian Bode.

Citește și: Curs BNR, 7 aprilie 2020. Creștere de ultim moment a euro! A trecut pragul de 4,83 de lei

Potrivit acestuia aproximativ 65 de milioane de euro pentru fiecare companie ar putea reprezenta ajutor oferit de Uniunea Europeană.

"Sume mult mai mari vor fi cerute pentru companiile interne. Suntem  în discuții cu furnizorii să renegociem şi să regândim toate aceste contracte de leasing de la companiile noastre, astfel ca după criză să putem să achităm obligațiile.

Încercăm amânarea acestor rate şi în paralel, dacă ne hotărâm să accesam cele 36 de milioane de euro, se pot da doar pentru acele rate. Dacă nu avem acest business plan şi dacă vedem că nu putem să dăm banii înapoi în şase luni riscăm ca aeronavele să fie sechestrate.

Încercăm să găsim soluţii, ne orientm după criză", a explicat demnitarul

El mai spune că două nave Boeing "le-am transformat în avioane cargo, le-am scos scaunele". "Aducem materiale pentru Unifarm, pentru orice client. Vorbim de până la 15 tone de materiale", a mai precizat ministrul Transporturilor.

Referitor la conducerea companiei Tarom Bode a explicat că vârful instituţiei este sub lupă şi sunt analizate viitoare măsuri privind managementul.

"Tarom a fost implicată în mai multe scandaluri ce nu i-au făcut cinste în  ultimii ani. Acum nu mai contează. Acum contează că am declanşat procedua pentru administrator, urmând ca după selectarea reprezentatnţii CA să selectăm şi managerul.

Nu exclud varianta somajului tehnic pentru unii dintre angajaţii Tarom. Avem o companie foarte mare, cu 1.600 de angajaţi. Când ai 600-800 de piloţ şi însoţitori, trebuie găsită o soluţie.

Nu zbori. Trebuie o soluţie. Eu cred că o restructurare din temelii a tuturor companiilor în această perioadă de criză se impune. Aşa cum arată lucrurile astăzi, nu cred că poate fi evitată o astfel de măsură", a conchis demnitarul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.