Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul trebuie să declare starea de calamitate naturală, urmată de ajutor nerambursabil agriculturii, AFIRMĂ Mihai Fifor (PSD Arad)

Mihai Fifor DNA

Preşedintele PSD Arad, senatorul Mihai Fifor, consideră că "pe lângă efectele negative ale pandemiei, agricultura se confruntă cu o secetă extinsă", iar Guvernul "trebuie să declare cât mai repede posibil starea de calamitate naturală", urmată de acordarea unor ajutoare nerambursabile, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat remis joi, Mihai Fifor afirmă că "pandemia a impus restricţii grave care afectează profund industria alimentară, atât în ceea ce priveşte zona de producţie, cât şi în privinţa procesării".

"Este un fapt verificat că fiecare ţară îşi vede propriul interes înainte de orice. În acest context, România trebuie cu orice chip să fie capabilă să-şi hrănească cetăţenii!

Specialiştii avertizează că umiditatea în sol este scăzută şi deosebit de scăzută, în Moldova, Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, local în nordul şi nord-vestul Banatului şi în Transilvania.

În multe locuri cultura grâului de toamnă este compromisă şi mulţi fermieri vor să semene altceva, porumb ori soia, dar şi aceste lucrări se fac în condiţii de secetă dintre cele mai nefavorabile.

Citește și: Un tratament anti-COVID-19 a avut succes la șase pacienți în stare gravă din Israel

De aceea, este nevoie de măsuri urgente pentru sprijinirea agriculturii (...) Guvernul trebuie să declare cât mai repede posibil starea de calamitate naturală, prin Hotărâre de Guvern, urmată de acordare de ajutor nerambursabil sub formă de vouchere pentru seminţe, pesticide, îngrăşăminte, motorină", se arată în comunicatul semnat de senatorul Fifor.

Liderul PSD Arad consideră că o altă măsură ar fi creditele cu garanţii de stat, pentru 80% din valoarea acestora, pentru o durată de 18 luni, cu dobândă subvenţionată 100% în primele 12 luni şi 80% pentru următoarele 6 luni.

"E nevoie de umplerea tuturor canalelor cu apă şi continuarea investiţiilor în sistemul de irigaţii şi în cel pentru combaterea grindinei şi stimularea precipitaţiilor. Subvenţiile trebuie acordate fără nicio întârziere, indiferent cât de complicată este situaţia bugetului. Ar fi o tragedie ca după epidemia care a paralizat ţara oamenii să se confrunte cu o foamete", mai spune senatorul PSD Arad.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.