Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul venezuelean va impune o taxă pe tranzacţiile în dolari

digi24.ro
dolari

Guvernul venezuelean va impune o taxă de până la 25% pe tranzacţiile în dolari care câştigă teren în ţară în faţa devalorizării scăpate de sub control a bolivarului, potrivit unui decret publicat vineri în Monitorul Oficial, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Măsura decisă în cadrul unei reforme fiscale prevede o taxă între 5% şi 25% asupra "bunurilor şi serviciilor plătite în valută". 

Lovită din plin de şase ani de recesiune, o hiperinflaţie şi prăbuşirea bolivarului în faţa dolarului cu 98,6% în 2019, ţara sud-americană cunoaşte o dolarizare neoficială a economiei de aproape un an. 

Flexibilizarea controlului schimburilor valutare, după trei ani de control strict, a încurajat folosirea bancnotei verzi.

Citește și: DOLIU URIAȘ în fotbal: Un câștigător al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua A MURIT - VIDEO

Potrivit cabinetului Ecoanalitica, 53,8% din tranzacţiile din ţară se fac în dolari. Însă numai 15% din populaţie are acces constant la moneda SUA şi 35% în mod ocazional. 

Potrivit expertului Henkel Garcia din cadrul Ecoanalitica, măsura caută "să stimuleze utilizarea" petro, criptomoneda locală (1 petro = 60 de dolari) lansată în 2018 de guvernul lui Nicolas Maduro, dar criticată de economişti şi platformele de schimb. 

Executivul şi-a înmulţit recent iniţiativele pentru promovarea acesteia. În decembrie, o primă în petro le-a fost acordată bugetarilor şi pensionarilor. 

Experţii sunt de părere că petro a fost schimbat rapid în bolivari şi apoi în valută.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.