DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Guvernul vrea un împrumut de 1 miliard de euro

palat victoria guvern

Guvernul României a adoptat un Memorandum prin care ministrul Finanțelor Publice primește mandat de negociere a Contractului de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții de un miliard de euro, în vederea finanțării parțiale a contribuției bugetului de stat la Programul Național de Dezvoltare Locală. Suma va fi folosită pentru accelerarea realizării proiectelor din sectorul de apă, apă uzată și canalizare, în vederea conformării la obligațiile pe care România și le-a asumat prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, respectiv obligații privind calitatea apei și accesul populației la rețeaua de alimentare cu apă potabilă și canalizare.

Elementele care fac obiectul negocierii sunt atât de natură financiară (durata și numărul de tranșe în care se va trage împrumutul, plan de finanțare), cât și de natură tehnică (atribuțiile Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice legate de implementare, clarificări în privința alocării proiectelor, autorizațiile de mediu sau administrarea rețelelor de un operator autorizat).

Citește și: O jucătoare de top povestește teroarea în care a trăit lângă Serena Williams: A zambit la mine precum un criminal in serie

Poziția părţii române are în vedere obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale. Mandatul și, ulterior, raportul negocierilor vor fi supuse aprobării Guvernului şi Preşedintelui României.

Memorandumul cu tema „Acordul de pricinpiu privind contractarea unui împrumut de la Banca Europeană de Investiții în valoare de până la 1 miliarde de euro, în vederea finanțării parțiale a contribuției bugetului de stat la Programul Național de Dezvoltare Locală” a fost adoptat în ședința Guvernului din septembrie 2015. În baza acestuia, partea română a transmis BEI acceptul privind aprobarea împrumutului de către Consiliul Director al Băncii.

Citește și: O elevă, bătută și dezbrăcată, pe stradă, de 3 fete / VIDEO

PNDL este finanțat în proporție de peste 80% de la bugetul de stat, prin bugetul MDRAP, restul fiind acoperit de la bugetele locale. Selectarea proiectelor cuprinse în program, disponibilizarea către beneficiari a sumelor alocate anual de la bugetul de stat și monitorizarea stadiului fizic și financiar sunt realizate de MDRAP, prin direcțiile sale de specialitate.

Citește și: Bianca Drăgușanu a fost pe lista lui Cristi Borcea: Dezvăluiri de senzație

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.