Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HALUCINANT Bolnavi de lepră lăsați de stat să moară de foame. Apel DISPERAT pentru hrana pacienților

spitale

Apel inedit pe Facebook. Angajații singurului spital din țară care îngrijește bolnavi cu lepră, din Tichilești, jud.Tulcea, fac apel pe facebook către cei care își permit să doneze alimente, în special varză și castraveți, să le ofere ajutorul, deoarece banii pentru asigurarea hranei ultimilor 10 pacienți sunt insificienți, scrie Mediafax.

Spitalul de la Tichilești este casă pentru ultimii pacienți cu lepră din România. Aici locuiesc până în ultima clipă, 10 persoane care suferă de această teribilă boală. Pentru a le ușura bătrânețile, angajații s-au gândit să facă un apel pe un grup de pe Facebook, adresându-se în special țăranilor dobrogeni. Postarea a strâns sute de comentarii, iar zeci de persoane au sărit să-și ofere necondiționat sprijinul.

„Bună ziua! Vă scriu în speranța că sunt gospodari care pot și își doresc să facă un bine. Aș vrea să îi rog să doneze sau să dăruiască sau să facă pomană cu câteva legume care le prisosesc. Eu lucrez la singurul spital din Romania care îngrijește bolnavi de lepră - Spitalul Tichilești (Isaccea, județul Tulcea). În prezent mai avem 10 pacienți internați. Problema este că statul alocă doar 11 lei/ zi/ om pentru hrană. Suma este foarte mică pentru a putea asigura trei mese pe zi, și prețurile la alimente sunt așa cum știm cu toții. Dacă e cineva dispus să doneze, să știți că nu avem nevoie de cantități mari, ci doar cât să punem pentru iarnă niște castraveți la murat, un bidon de varză, câteva (20-30) de borcane de compoturi și gem. Orice e binevenit. Totul pentru 10 persoane. Putem veni noi (angajații) să culegem, oriunde în Tulcea, Constanța, Brăila, Galați. Sau, dacă doriți să ne vizitați, să ne cunoașteți, vă așteptăm cu drag”, scriu, pe Facebook, angajații Spitalului.

Zeci de persoane au răspuns acestui apel, iar cea care a făcut postarea a declarat ulterior că acesta a fost o cerere de ajutor, și nu un apel disperat, pentru că oamenii de la Tichilești au tot ce le trebuie pentru o viață mai bună.

„A fost presupunerea că nu o să ia atât de multă amploare. Încercam să obțin de la agricultorii din zonă câteva produse, nimic mai mult. Nu am presupus că va lua așa amploare și am rămas profund impresionată. (…) Nu trebuie să plângeți. Noi avem grijă ca acești oameni să aibă tot ce le trebuie. Încercăm doar sa le oferim tot ce are orice om acasă la el. Doar că la alimente e mai greu. Mai ales de sărbători. Tocmai de aceea încercăm să facem rost de ceva provizii ca să putem asigura mâncare de calitate. Că din 11 lei de om nu prea poți lua un iaurt de calitate sau o bucată de carne bună”, spune semnatara postării.

Ea a precizat că ideea a fost de a face câteva provizii pentru iarna - zarzavat, gemuri, castraveți murați, varza murată, legume puse la congelator, pentru ca apoi, din banii destinați asigurării normei de hrană, să le poată fi asigurate pacienților produse de calitate superioară.

„Există această problemă, de 11 lei, care mă limitează și nu-mi dă voie să introduc în lista zilnică de alimente mai mult decât este prevăzut. Este singura problemă, nu este un apel disperat sau la milă. (…) Noi încercăm să le asigurăm pacienților noștri ceea ce avem și acasă - că este de sărbători, că este post, de Crăciun sau Paști… Numai că este imposibil. Din 11 lei nu poți să iei o carne mai de calitate, sau produse mai bune, dar mai scumpe pentru că nu-ți permiți. (…) Ne-am dorit pentru ei să mănânce mai sănătos și să pot să fac și provizii de iarnă pentru ca din diferența de bani să pot să le iau produse mai puține, dar de calitate”, a declarat angajata spitalului, precizând că pacienții nu au alte probleme deosebite, care să necesite o alimentație specială.

Potrivit acesteia, altele sunt problemele reale ale spitalului, între care cea mai importantă este numărul mic de angajați.

„Ajutorul pe care l-aș dori ține de alte chestiuni. Ceva investiții, renovarea unui pavilion... Sunt alte chestii importante. Dar avem nevoie mai ales de angajați, pentru că noi suntem foarte puțini. Suntem 20 cu toții. Aici sunt problemele adevărate”, mai spune angajatul spitalului.

Vârsta bolnavilor care sunt tratați la Spitalul din Tichilești este cuprinsă între 50 şi 90 de ani. Cel mai tânăr este Lucian, care are 50 de ani. Cea mai vârstnică este tanti Hima, o ucraineancă baptistă de 90 de ani, din Chilia Veche.

Citește și: Traian Băsescu, ATAC INCENDIAR după gafa Vioricăi Dăncilă de la Bruxelles: 'Singura acţiune corectă şi necesară a opoziţiei este o moţiune de cenzură' .

 

 

„Este internată de la 17 ani. Este născută în iunie 1928 și este la noi de peste 70 de ani. Aici este casa ei, e viața ei. Dânsa este de religie baptistă, trăiește curat, frumos și simplu și de asta a ajuns la vârsta aceasta”, mai spune angajata spitalului.

Lepra, sau boala Hansen, este o boală infecțioasă gravă cunoscută din antichitate, ce afectează pielea și nervii periferici.

Leprozeria de la Tichilești este un spital unicat în România. Cel care îi are în grijă pe pacienții de aici de mai bine de 25 de ani este medicul Răsvan Vasiliu. În 1991, când a ajuns la Tichilești, doctorul văzuse astfel de bolnavi doar în cărți, iar pe atunci, în leprozerie erau 60 de bolnavi. Astăzi numărul lor a scăzut la 10.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.