Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hamas ar accepta un armistițiu în Gaza - Care sunt termenii

uva.nl
israel hamas

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, le-a spus premierului Qatar, Mohammad bin Abdulrahman Al Thani, și șefului serviciilor secrete egiptene Abbas Kamel că gruparea teroristă își acceptă termenii pentru încetarea focului cu Israelul, potrivit unui anunț oficial al Hamas.

Anunțul nu specifică care sunt acești termeni.

Un înalt oficial Hamas îi spune același lucru lui Al Jazeera.

Israelul a spus în repetate rânduri că nu va accepta un acord, așa cum a cerut în mod repetat de Hamas, care să condiționeze eliberarea ostaticilor la sfârșitul războiului. În plus, sâmbătă, o sursă oficială, despre care se crede că este prim-ministrul Benjamin Netanyahu, a declarat că nici Israelul nu a împuternicit mediatorii să emită garanții de încheiere a războiului.

Mediatorii americani, egipteni și qatari au negociat cu Hamas în ultimele zile cu privire la o propunere în trei faze, aprobată de Israel. Propunerea nu a fost publicată, dar se pare că prevede, în prima fază, eliberarea a 33 de ostatici vii – femei, copii, bătrâni și bolnavi – în timpul unui armistițiu de 40 de zile, în schimbul sutelor de prizonieri palestinieni de securitate.

Conform textului raportat al ofertei, negocierile indirecte dintre Israel și Hamas vor începe din nou în a 16-a zi a armistițiului, pentru a stabili un aranjament pentru a restabili calmul durabil în Gaza în etapa a doua și a treia a acordului.

În a doua fază, toți prizonierii în viață rămași vor fi eliberați în timpul unui nou armistițiu de 42 de zile, în schimbul a sute de prizonieri de securitate, iar IDF s-ar retrage din Gaza.

Cea de-a treia și ultima etapă a acordului ar dura din nou 42 de zile, iar Hamas ar trebui să predea cadavrele celor care au fost uciși la 7 octombrie sau au murit în captivitate, în schimbul cadavrelor prizonierilor palestinieni de securitate care au murit în custodia israeliană. .

Reabilitarea Fâșiei Gaza ar urma să înceapă în prima fază a acordului, începând cu refacerea drumurilor, a energiei electrice, a apei, a canalizării și a infrastructurii de comunicații din Gaza. Pregătirile pentru un plan de reconstrucție pe cinci ani pentru casele și infrastructura civilă din Gaza vor fi finalizate în a doua fază a acordului, iar construcția va începe în a treia etapă.

Reacția SUA

Statele Unite analizează răspunsul grupării palestiniene Hamas la propunerea de încetare a focului și de luare de ostatici "și discută cu partenerii noștri din regiune", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. Luni după-amiază, Matthew Miller a declarat că SUA au primit răspunsul în "ultima oră, sau 90 de minute". "Nu vreau să caracterizez încă natura acestui răspuns", a spus oficialul american şi a reiterat că un acord este în "interesul major" atât al israelienilor, cât și al palestinienilor. "Acesta ar aduce o încetare imediată a focului, ar permite o circulație sporită a asistenței umanitare și, prin urmare, vom continua să lucrăm pentru a încerca să ajungem la un acord", a adăugat Matthew Miller.

 

Reacția lui Erdogan

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a salutat luni decizia Hamas de a accepta o propunere de acord de încetare a focului în Fâşia Gaza și a îndemnat Israelul să facă același lucru. "Ne bucurăm că Hamas a acceptat încetarea focului după apelurile noastre. Acum Israelul ar trebui să facă același pas. Fac apel la toți actorii occidentali să exercite presiuni asupra administrației israeliene", a declarat președintele Erdogan în urma unei reuniuni a cabinetului său. Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al Hamas, a vorbit luni la telefon cu Recep Tayyip Erdogan, informându-l despre decizia grupului de a accepta acordul, potrivit unui comunicat de presă emis de Hamas. Nu este clar dacă Hamas a fost de acord cu propunerea așa cum a fost prezentată săptămâna trecută sau cu o versiune revizuită a acesteia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.