Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hamas nu lasă civilii să plece în Egipt, în timp ce Cairo și Turcia au bătut palma pentru a ajuta civilii din Gaza

Al Jazeera
Israel Hamas

Armata israeliană a declarat că se pregătește pentru o campanie extinsă în Fâșia Gaza și "implementarea unei game largi de planuri ofensive care includ, printre altele, un atac amplu și coordonat din aer, pe mare și pe uscat."

Cel mai probabil, în această noapte, Israelul va declanșa operațiunea de invadare a Fâșiei Gaza.

"Unități și soldați ai Armatei Israeliene sunt desfășurați în întreaga țară și sunt gata să-și mărească pregătirea de luptă pentru următoarele etape ale războiului, cu accent pe operațiuni semnificative pe teren", a declarat IDF într-un comunicat de presă.

Purtătorul de cuvânt al IDF a mai precizat că ”Hamas împiedică evacuarea spre sud” și că face un apel la rezidenți: ”Evacuați-vă pentru viețile voastre. Vom ataca foarte larg.”.

În același timp, miniștrii de externe ai Egiptului și Turciei au declarat, sâmbătă, că există o viziune comună pentru cele două țări de a opri războiul actual dintre Israel și Hamas, cu accent pe depășirea efectelor umanitare ale crizei, soluția radicală a conflictului fiind constituirea unui stat palestinian independent.

Discuțiile au avut loc într-o conferință de presă comună la Cairo, la care au participat ministrul egiptean de externe, Sameh Sharki, și omologul său turc, Hakan Fidan.

Sameh Shukry a spus că ”Există o viziune comună între noi despre importanța de a lucra pentru a depăși efectele umanitare extrem de grave asupra poporului palestinian din Gaza, limitând acest conflict, aderând pe deplin la regulile dreptului internațional umanitar și nu expunând civilii la pericol din nicio parte.

După stăpânirea acestei crize, contribuim în cadrul încheierii ocupației și înființării statului palestinian cu Ierusalimul de Est ca capitală. Continuarea ocupației și lipsa perspectivelor asiatice exacerbează problema, iar în trecut am asistat la escaladarea conflictului către acțiuni militare, pe motiv că poporul palestinian nu își obține drepturile legitime.”.

La rândul său, Hakan Fidan a spus: ”Respingem deportarea palestinienilor în Egipt. Facem apel la necesitatea de a aduce ajutor umanitar în Fâșia Gaza. Facem apel la Israel să adere la dreptul internațional și la valorile umanitare. Ne opunem extinderii luptei din punct de vedere geografic și suntem în contact cu țările care pot ajuta. Fără pace, securitatea nu poate fi stabilită în adevăratul sens. Respingem atacurile asupra civililor și solicităm o soluție permanentă și justă a problemei palestiniene.

Problema palestiniană este o problemă asupra căreia Egiptul și Turcia împărtășesc o poziție comună. Respingem țintirea civililor, iar uciderea civililor trebuie să fie prevenită de orice parte, dar problema de bază este ajungerea la o soluție cuprinzătoare și justă în Palestina, iar practicile Israelului, cum ar fi așezările și practicile din Moscheea Al-Aqsa, toate conduc la adâncirea ocupaţiei. Noi, în Egipt și Turcia, credem că soluția bună este soluția cu două state.”.

Totodată, liderul Hamas, Ismail Haniyeh a anunțat, din Qatar, că "Inamicul crede că acțiunile brutale pe care le comite în Fâșia Gaza vor șterge rușinea înfrângerii și a înfrângerii pe care a suferit-o după ce a fost lovit de Al-Qassam (aripa militară a Hamas)."

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.