Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hamas, reacție de ultim moment: 'Netanyahu şi guvernul său extremist poartă întreaga responsabilitate pentru eşecul negocierilor'

x
Ismail Hanieh lider hamas

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a acuzat guvernul israelian în noaptea de luni spre marţi că este "în întregime responsabil" pentru "eşecul" de până acum al discuţiilor ce vizează un armistiţiu în luptele din Fâşia Gaza, însoţit de eliberarea ostaticilor şi prizonierilor, transmite AFP, citat de AGERPRES.

"Mişcarea i-a informat recent pe fraţii mediatori (Qatar şi Egipt.n.r.) că aderă la poziţia sa şi la viziunea sa prezentate pe 14 martie. Dar ocupaţia a refuzat să răspundă cerinţelor fundamentale ale poporului nostru şi ale rezistenţei noastre", a spus Hamas într-un comunicat.

"În consecinţă, mişcarea reiterează că Netanyahu şi guvernul său extremist poartă întreaga responsabilitate pentru eşecul eforturilor de negociere şi pentru împiedicarea încheierii unui acord până în prezent", a adăugat Hamas, fără să spună, totuşi, că pune capăt negocierilor.

Hamas, care până acum a cerut o încetare definitivă a focului în Fâşia Gaza înainte de orice schimb de ostatici israelieni cu prizonieri palestinieni, şi-a schimbat poziţia pe 14 martie spunând că este în favoarea unui armistiţiu de şase săptămâni.

Proces amplu de mediere

Ţările mediatoare - Statele Unite, Qatar şi Egipt - sunt angajate de săptămâni în discuţii privind un armistiţiu, după cinci luni şi jumătate de război devastator şi un acord de eliberare a ostaticilor ţinuţi în Gaza în schimbul prizonierilor palestinieni deţinuţi de Israel.

Şeful CIA, William Burns, şi cel al Mossad-ului israelian, David Barnea, au părăsit Qatarul sâmbătă "pentru a-şi informa echipele respective din ţările lor despre această rundă" de negocieri, a declarat o sursă sub protecţia anonimatului.

Aceste discuţii "s-au concentrat pe detalii şi pe raportul din schimbul de ostatici şi prizonieri", a adăugat această sursă, precizând că "echipele tehnice au rămas la Doha".

Luni, Hamas a salutat rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU care cere o încetare imediată a focului în Fâşia Gaza şi şi-a exprimat dorinţa de a iniţia "imediat" un proces de schimb de prizonieri/ostatici. Imediat după ce rezoluţia a fost adoptată, Israelul a anulat vizita unei delegaţii care era aşteptată săptămâna aceasta la Washington, declarând că abţinerea SUA de la acest vot "dăunează" atât efortului său de război, cât şi eforturilor sale de a elibera ostaticii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.