Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haos în spitale din cauza atacului cibernetic! Colegiul Medicilor își exprimă îngrijorarea: 'O problemă de securitate națională'

kp.ua
atac cibernetic

Evenimentul reprezintă o problemă de securitate națională și poate avea repercusiuni grave asupra actului medical și, implicit, asupra pacienților, susțin reprezentanții Colegiului Medicilor din România (CMR) după atacul cibernetic care a vizat mai multe spitale.

Colegiul Medicilor din România își exprimă îngrijorarea cu privire la atacul cibernetic care a avut loc asupra sistemului informatic HIS, în cursul nopții trecute.

„Evenimentul reprezintă o problemă de securitate națională și poate avea repercusiuni grave asupra actului medical și, implicit, asupra pacienților, prin blocarea accesului la informațiile medicale ale acestora, programări, istoricul tratamentelor și alte aspecte importante ale îngrijirii medicale. În astfel de situații, este crucial să fie întreprinse acțiuni rapide și eficiente pentru a remedia problemele și a restabili accesul la date. De asemenea, este important să fie investigat contextul care a dus la acest atac cibernetic, precum și să fie luate măsuri pentru a preveni incidente similare”, se arată într-un comunicat al CMR.

Reprezentanții Colegiului cer autorităților să găsească rapid soluții alternative, astfel încât să se asigure continuitatea îngrijirii medicale, în condiții sigure și eficiente, în paralel cu rezolvarea problemelor sistemului informatic.

Potrivit Ministerului Sănătății, în cursul nopții de duminică spre luni a avut loc un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor de producție pe care rulează sistemul informatic HIS. Ca efect al atacului, sistemul este nefuncțional, fișierele și bazele de date sunt criptate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.