Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HAOS în Sudan după lovitura de stat militară. Șeful huntei care a preluat puterea a demisionat. Un general mai puțin cunoscut a preluat puterea

Twitter
Sudan

Şeful consiliului militar de tranziţie din Sudan, Awad Ibn Auf, a anunţat vineri seara că renunţă la putere şi îl numeşte pe generalul-locotenent Abdel Fattah al-Burhani Abdelrahman în locul său, decizie primită cu bucurie de protestatarii din capitala sudaneză Khartoum, transmit agenţiile de presă internaţionale.

Vezi și: DEMISIE de răsunet în USR: Unul dintre cei mai cunoscuţi membri a plecat din partid după ce a fost acuzat că este 'infiltrat pesedist'

"Este pentru binele naţiunii noastre ... Această ţară are oameni eminenţi şi o armată puternică" a declarat Ibn Auf într-un discurs televizat, potrivit dpa preluat de agerpres.

El a anunţat şi eliberarea din funcţia de vicepreşedinte al consiliului militar de tranziţie a şefului statului major, Kamal Abdelmarouf al-Mahi.

Rashid Saeed, un purtător de cuvânt al principalului grup de protestatari, Asociaţia Profesioniştilor Sudanezi, a salutat anunţul ministrului apărării. "Ce s-a întâmplat este un pas în direcţia cea bună, o înclinare în faţa voinţei maselor, suntem astfel mai aproape de victorie", a declarat el pentru Reuters.

Vezi și: Lupte grele în Libia. Capitala este luată cu asalt de trupele mareșalului Haftar. Au intrat în scenă aviația și armamentul greu. Sute de refugiați fug

El a reafirmat angajamentul faţă de solicitările înaintate armatei şi a făcut apel ca protestatarii să rămână pe străzi până la îndeplinirea acestora.

Abdel Fattah Abdelrahman este al treilea general ca importanţă al forţelor armate şi nu este cunoscut în viaţa publică sudaneză. El a condus forţele terestre, funcţie în care a coordonat trupele sudaneze care au luptat în războiul din Yemen condus de Arabia Saudită.

Decizia guvernului de la Khartoum din 19 decembrie de a tripla preţul pâinii într-o ţară aflată în plin marasm economic este scânteia care a declanşat protestele.

Înlăturarea de la putere pe 11 aprilie a preşedintelui Omar al-Bashir, aflat în această funcţie de 30 de ani, a fost receptată cu prudenţă în străinătate.

Citește și: ATENŢIE! Când trebuie să te FEREŞTI de lavandă, în ciuda zecilor de beneficii ale plantei

Discuţiile din Consiliul de Securitate al ONU, reunit de urgenţă vineri cu uşile închise, s-au încheiat fără adoptarea unei declaraţii.

Potrivit unor surse diplomatice citate de AFP, Rusia, China, Africa de Sud, Guineea Ecuatorială şi într-o mai mică măsură Indonezia, s-au opus unei declaraţii a Consiliului de Securitate.

Reuniunea a fost organizată la solicitarea SUA şi a cinci membri europeni ai Consiliului: Franţa, Marea Britanie, Germania, Polonia şi Belgia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.