Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HAOSUL domnește în țările UE: 4.500 de alerte de produse neconforme în DOAR un an de zile

newslettereuropean.eu
romania ue comisia europeana

E haos pe piețele din țările membre UE, acolo unde mii de produse neconforme ajung pe piață. Aproape 4.500 de alerte privind retragerea de la comercializare sau distrugerea unor produse au fost emise anul trecut, cu 10% mai multe decât în 2018, a anunțat Comisia Europeană, conform Mediafax.

Citește și: SHOW Cheloo a EXPLODAT: Botnita lui Lady Arafat mă INSULTĂ! Refuz să mai umplu buzunarele marilor retaileri

Potrivit unui comunicat al CE, în 2019, autoritățile din 31 de țări participante la sistemul de alertă rapidă au lansat în sistem 2 243 de alerte privind produse periculoase, ceea ce a condus la luarea de 4 477 de măsuri.

Aceasta reprezintă o creștere de 10 % față de anul trecut și de 63 % față de 2015.

Acțiunile întreprinse variază de la retragerea sau distrugerea unui produs - înainte ca acesta să ajungă la consumatori - de către distribuitori și comercianții cu amănuntul, la rechemarea produselor nesigure de la utilizatori.

Conform CE, jucăriile au fost categoria de produse cu cele mai multe notificări (29% din total), urmate de automobile (23 %) și aparate și echipamente electrice (8 %). Cosmeticele, hainele, textilele și articolele de modă, precum și produsele de îngrijire a copiilor și echipamentele pentru copii au fost categoriile pentru care s-au lansat, de asemenea, un număr mare de alerte.

Cel mai frecvent notificat risc a fost cel legat de un produs care provoacă vătămări corporale (27 %), cum ar fi fracturi sau contuzii. Componentele chimice ale produselor au fost următorul motiv de îngrijorare (23 %), urmat de riscul de sufocare pentru copii (13 %).

CE mai anunță că de la izbucnirea epidemiei de coronavirus s-au înregistrat o serie de noi alerte, care nu sunt incluse în raportul pe 2019. Până la 1 iulie s-au înregistrat 63 de alerte cu privire la măști, 3 alerte privind combinezoane de protecție, 3 alerte privind dezinfectanți pentru mâini și 3 alerte cu privire la lămpi UV (tuburi bactericide).

„Sistemul de alertă rapidă este disponibil 24 de ore, 7 zile pe săptămână, menținând un flux continuu de informații și siguranța pieței unice. După cum se poate vedea din raportul pe 2019, se depun eforturi extraordinare pentru a proteja consumatorii de produse periculoase și de daunele pe care acestea le pot produce. Totodată, Comisia colaborează cu statele membre pentru a spori numărul de produse testate. Grație acestor eforturi, de la sfârșitul anului trecut, un număr de 75 de noi produse au fost marcate ca periculoase în sistemul nostru de alertă rapidă”, a declarat Didier Reynders, comisarul pentru justiție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.