Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hernia de disc: Tratamentele moderne minim-invazive, soluția pentru o intervenție de succes și o recuperare rapidă

dr dan bentia

Diagnosticul de hernie de disc sperie. Până nu demult, pacienții evitau cât puteau să ajungă „la cuțit”, amânând intervențiile chirurgicale până în ultimul moment, cu riscul de producere a unor leziuni permanente ale măduvei spinării. Însă odată cu chirurgia minim-invazivă lucrurile s-au schimbat în mod considerabil.

Hernia de disc este o afecțiune din ce în ce mai prezentă în secolul al XXI-lea. Hernia înseamnă, de fapt, deplasarea unui organ din cavitatea sa naturală, iar hernia de disc se referă la deplasarea discurilor vertebrale, a cartilajelor aflate între vertebre. Acestea asigură stabilitatea coloanei vertebrale, permit mișcarea vertebrelor și funcționează ca un amortizor, protejând vertebrele de șocuri sau de uzură. Factori precum alimentația, sedetarismului sau modificările structurii proteinelor conduc la degenerări ale structurilor intervertebrale, ale discurilor intervertebrale, ale structuri cartilaginoase care vin din viața embrionară și care sunt un liant între vertebre.

Cea mai frecventă patologie degenerativă spinală neurochirurgicală este hernia de disc lombară, urmată la o oarecare distanță de hernia de disc cervicală, deci doar în zone în care se află segmente mobile ale coloanei.

În Spitalul Clinic Sanador, herniile de disc sunt tratate cu ajutorul tehnicilor de chirurgie minim invazivă spinală (endoscopie spinală, operații pe tubulatură etc.) și a microchirurgiei spinale (operații asistate de microscop operator). Departamentul de Neurochirurgie Sanador este echipat cu aparatură operatorie de ultima generație – microscop operator Zeiss Kinevo 900 – unic în România, echipament chirurgical de calitate superioară, sistem de neuronavigatie și aspirație tumorală. Aparaturii ultra-performante i se adaugă o echipă de elită de neurochirurgi.

„În prezent, nu mai operăm cu incizii mari, ci am trecut la proceduri minim invazive și microchirurgicale. Acestea se fac printr-un sistem de mărire cu ajutorul microscopului operator. La Sanador, beneficiem de cel mai nou microscop din țară, microscopul Kinevo, care oferă cea mai bună luminozitate și grad de mișcare pe timpul operației. Mai există posibilitatea folosirii unui sistem de tubulatură - un sistem de dilatare a unei incizii foarte mici, prin care se introduce microscopul și putem opera”, arată dr. Dan Benția, Medic primar Neurochirurgie în cadrul Spitalului Clinic Sanador. Neurochirurgul a efectuat până acum peste 3.000 de intervenții de hernie de disc, în 15 ani de activitate.

Intervențiile minim-invazive sunt de preferat în tratarea herniilor de disc deoarece inciziile sunt mult mai mici, efectele distructive asupra țesuturilor din jur sunt reduse până la eliminare, iar coloana lombară este mult mai stabilă pentru că îndepărtarea osoasă, pe cale chirurgicală, este mult diminuată.

„Inciziile foarte mici înseamnă distrugeri cât mai mici și în cazul mușchilor sau tendoanelor, până în momentul în care se ajunge la osul coloanei. De asemenea, aceste sisteme ne ajută să vedem mult mai bine hernia de disc și o putem scoate în întregime. Mai mult decât atât, pentru că putem vedea toate vasele, rădăcinile și nervii sub microscop, asta înseamnă că putem controla și sângerarea foarte bine. Atât de bine încât daunele asupra rădăcinii măduvei au devenit o raritate”, explică medicul neurochirurg.

Nu este de neglijat nici aspectul recuperării. Diminuarea leziunilor înconjurătoare și protejarea musculaturii spatelui permite o recuperare mult mai rapidă a pacientului. Astfel, acesta poate pleca acasă chiar și la o zi după operație, iar la două sau trei săptămâni își poate relua sarcinile profesionale normale.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.