Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hodeida găzduiește prima reuniune asupra arministițiului între guvern și insurgenții yemeniți, sub egida ONU

yemen

Prima reuniune asupra punerii în aplicare a acordului ce prevede un armistiţiu durabil între guvern şi insurgenţii yemeniţi a început miercuri la Hodeida, sub egida ONU, a declarat un responsabil apropiat de autorităţile din Yemen, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: S-ar fi AFLAT candidatul PSD-ALDE la prezidențiale! Cine ar fi cel care îl va înfrunta pe Klaus Iohannis (surse)

"Reuniunea a început" la Hodeida, principalul front actual al conflictului, a declarat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, acest responsabil, exprimându-şi speranţa că vor fi înregistrate "rezultate bune".

Delegaţia guvernului a sosit în oraş într-un convoi de maşini ale ONU, a precizat un oficial al guvernului yemenit.

Reuniunea are loc pe fondul reluării confruntărilor între cele două părţi la Hodeida, în pofida armistiţiului intrat în vigoare în 18 decembrie, conform unui acord încheiat în Suedia cu cinci zile înainte. Guvernul şi rebelii se acuză reciproc că poartă responsabilitatea încălcării armistiţiului.

Consiliul de Securitate al ONU a decis vineri, în unanimitate, trimiterea de observatori civili în Yemen mai ales pentru a securiza funcţionarea portului strategic Hodeida şi a supraveghea evacuarea combatanţilor din acest oraş.

O rezoluţie, redactată de Marea Britanie şi adoptată de cei 15 membri ai Consiliului, sprijină de asemenea realizările obţinute la recentele consultări inter-yemenite desfăşurate în Suedia. Textul insistă asupra "respectării depline de către toate părţile a încetării focului decretată în provincia Hodeida". El autorizează ONU "să stabilească şi să desfăşoare, pentru o perioadă iniţială de 30 de zile de la adoptarea rezoluţiei, o avangardă pentru a începe o activitate de observare" sub conducerea generalului olandez în retragere Patrick Cammaert.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.