Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hollande: Negocierile privind Siria trebuie să includă 'toate părţile implicate' în conflict

Preşedintele francez Francois Hollande a pledat joi, în timpul mesajului său adresat corpului diplomatic la finalul celor cinci ani de mandat, în favoarea unor negocieri care să includă "toate părţile implicate" în dosarul sirian, "sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite", informează AFP, conform agerpres.

Conform unui 'Nostradamus' italian, ninsoarea din ultimele zile anunţă sfârşitul lumii - FOTO/VIDEO

Negocierile "trebuie să fie purtate sub egida ONU, în cadrul care a fost fixat din 2012 la Geneva", a declarat Hollande. "Parametrii au fost deja stabiliţi. Prin urmare, trebuie reunite părţile implicate, toate părţile implicate, cu excepţia grupărilor fundamentaliste şi extremiste, şi acţionat în cadrul de la Geneva", a insistat preşedintele francez.

Această luare de poziţie intervine înaintea negocierilor ce vor avea loc în 23 ianuarie, la Astana, sub egida Rusiei şi Turciei. Moscova, aliata regimului de la Damasc, şi Ankara, care susţine grupurile de insurgenţi, au mediat un armistiţiu general în Siria, intrat în vigoare la 30 decembrie 2016.

Cu toate acestea, se menţine incertitudinea în ceea ce priveşte participanţii invitaţi la Astana şi obiectivele reuniunii. Potrivit unor surse diplomatice, vor fi convocaţi reprezentanţi ai regimului de la Damasc şi unele grupări armate, însă nu şi reprezentanţii politici ai opoziţiei recunoscute de comunitatea internaţională.

Reuniunea de la Astana ar urma să constituie un preambul la negocierile de pace de la Geneva, pe care emisarul ONU, Staffan de Mistura, le-a fixat pentru 8 februarie.

Hollande a reiterat că preşedintele sirian Bashar al-Assad "nu poate fi o soluţie la problemă". "Însă am afirmat întotdeauna că o tranziţie politică în Siria este necesară şi că aceasta implică să nu fie îndepărtat niciun actor din regiune şi ca toţi să ia cuvântul, inclusiv regimul" de la Damasc, a adăugat preşedintele francez.

Citeşte şi: Rusia îşi reduce forţa militară din Siria

"Trebuie să implicăm toţi actorii din regiune şi să nu îndepărtăm niciunul", a declarat el, cu referire în special la Iran, alt aliat important al regimului de la Damasc.

Niciuna dintre convorbirile intersiriene precedente nu au permis începerea reglementării conflictului, care a făcut până acum peste 310.000 de morţi şi milioane de refugiaţi şi strămutaţi. Problema viitorului lui Bashar al-Assad a blocat negocierile, opoziţia cerând plecarea lui în cadrul procesului de tranziţie, în timp ce regimul şi aliaţii săi estimează că doar poporul sirian poate să decidă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.