Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hollande-Putin, întâlnire pe tema situației din Siria

hollande putin

François Hollande urmeaza sa discute vineri despre situatia din Siria cu Vladimir Putin la Paris, înaintea unui summit menit sa relanseze procesul de pace în Ucraina, dupa ce Casa Alba a denuntat atacuri aeriene "oarbe" asupra opozitiei siriene din partea Kremlinului.

În cadrul acestei întâlniri anuntate de catre presedintia franceza, care are loc dupa primele atacuri aeriene ruse în Siria, miercuri si joi, presedintii francez si rus "vor evoca subiecte bilaterale si, evident, Siria", potrivit unei surse din anturajul lui Hollande, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Rusia, care propune o cooperare în lupta împotriva gruparii Statul Islamic (SI), si Franta au pozitii divergente cu privire la soarta presedintelui sirian. Bashar al-Assad este sustinut de catre Moscova, însa Parisul vrea sa-l vada plecat de la putere cât mai rapid, acuzându-l ca este principalul vinovat de haosul din Siria.

"Mesajul Frantei catre Rusia este clar: o cooperare în teatrul sirian nu poate fi conceputa decât daca sunt îndeplinite trei conditii: în primul rând ca atacurile aeriene în Siria sa vizeze gruparea Statul Islamic si Al-Qaida, ci nu alte obiective, în al doilea rând încetarea bombardamentelor în care este folosit armament chimic, iar în al trelea rând o tranzitie politica clara, al carei rezultat sa fie plecarea (de la putere) a presedintelui Bashar al-Assad", a declarat aceeasi sursa.

Întâlnirea urmeaza sa aiba loc în contextul în care Parisul considera, la fel ca alte capitale, ca primele atacuri aeriene rusesti în Siria nu au vizat Statul Islamic.

"Nu în Daech (acronimul arab al SI) au lovit rusii, ci, fara îndoiala, în gruparile opozitiei, ceea ce confirma ca vizeaza mai degraba sa sustina regimul lui Bashar al-Assad decât lupta împotriva Daech", denunta miercuri, sub protectia anonimatului, un oficial francez de rang înalt.

"Bashar a jucat de la începutul (crizei) cartea organizatiilor teroriste pentru a lupta împotriva Armatei Siriene Libere (ASL)" si a proteja regimul sirian, a subliniat un diplomat francez joi.

Dupa întânirea cu presedintele francez François Hollande, Vladimir Putin urmeaza sa discute, la Palatul Elysée, si cu cancelarul german Angela Merkel.

Casa Alba a acuzat joi Kremlinul ca efectueaza atacuri aeriene aleatoare asupra opozitiei siriene.

"Efectuarea unor operatiuni militare oarbe împotriva opozitiei siriene este periculoasa pentru Rusia", a declarat, citat de BBC, Josh Earnest, un purtator de cuvânt al Casei Albe.

"Acest lucru doar va prelungi conflictul sectar din Siria, poate pe o perioada nedeterminata, iar Rusia risca sa fie atrasa si mai adânc în acest conflict", a subliniat Earnest.

Rusia a efectuat bombardamente, joi, în provinciile Homs, Hama si Idleb.

Comandantul unui grup rebel antrenat de catre americani a declarat ca una dintre taberele grupului de la Idleb a fost vizata de doua raiduri aeriene ruse.

Ministerul rus al Apararii a anuntat miercuri, în prima zi de operatiuni, ca a efectuat 20 de raiduri si a vizat opt tinte SI. Însa liderul principalei formatiuni a opozitiei siriene a declarat pentru AFP ca într-unul dintre bombardamente au fost ucisi 36 de civili - inclusiv cinci copii - în provincia Homs (centru).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.