Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hospice 'Casa Speranţei' a tratat 45.000 de pacienţi în faza terminală a unor boli incurabile

Hospice ''Casa Speranţei'' a tratat 45.000 de pacienţi în faza terminală a unor boli incurabile, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în contextul în care Guvernul a aprobat ca Fundaţia Hospice "Casa Speranţei" să primească statutul de utilitate publică, potrivit Agerpres.

"După o aşteptare de mai bine de 10 ani, Hospice "Casa Speranţei" a devenit astăzi o fundaţie de utilitate publică, printr-o hotărâre a Guvernului, pe care am iniţiat-o noi, de la Ministerul Sănătăţii (...). Au aşteptat mult prea mult, eu am fost absolut uimit când am ajuns la Ministerul Sănătăţii să aflu că o astfel de instituţie nu a primit acest statut de utilitate publică, în condiţiile în care a tratat 45.000 de pacienţi în faza terminală a unor boli incurabile", a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă organizată de Hospice Casa Speranţei.

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO


El a menţionat că multe alte asociaţii au primit acest statut "cu foarte mare uşurinţă".

"Am avut foarte multe exemple de bună practică din zona societăţii civile şi cred că noi trebuie să învăţăm de la ei să replicăm aceste modele (...) şi să ne ocupăm de probleme cu adevărat importante pentru sistemul de sănătate, iar ceea ce face Hospice "Casa Speranţei" de 30 de ani reprezintă un astfel de exemplu, pentru că aici nu este vorba doar despre oferirea unor servicii medicale de bună calitate, ci şi despre altceva, mai ales pentru pacienţii cu astfel de patologii. Este vorba despre empatie şi omenie", a afirmat Alexandru Rafila.

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO


Ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, a apreciat faptul că Hospice "Casa Speranţei" a oferit demnitate şi dragoste pentru mii de oameni din Bucureşti, Braşov, Zărneşti, Făgăraş şi Giurgiu.

"Sper că în viitor reţeaua îngrijirii paliative din România va fi răspândită în toate colţurile ţării, unde este nevoie", a declarat Andrew Noble. El a atras atenţia că societatea civilă constituie un partener al Guvernului.

"În Marea Britanie (...) se celebrează 60 de ani de la crearea primului Hospice (...), este un aspect al apropierii dintre Marea Britanie şi România, că împărtăşim acest model de Hospice, bazat pe societatea civilă. (...) Fără Hospice în Marea Britanie, mama mea ar fi suferit în ultimele ei zile şi chiar familia ar fi mărturisit o suferinţă intolerabilă. (...) cunosc mulţi alţi oameni care au avut nevoie de ajutorul unui Hospice, ca să garanteze demnitatea pacienţilor", a adăugat diplomatul.

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO


Directorul executiv al Hospice "Casa Speranţei", Mirela Nemţanu, a precizat că lipsa statutului de fundaţie de utilitate publică a cauzat "un deficit financiar destul de mare" de-a lungul anilor.

"Ne bazăm pe donaţii, pe bani strânşi cu greu şi mă bucur să văd că, după mai bine de 10 ani şi după discuţii cu 15 miniştri ai Sănătăţii (...) Hospice a obţinut acest statut (...) Sunt 30 de ani de când noi am adus paliaţia în România", a adăugat Nemţanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.