Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hoţul care a vandalizat o statuie a unui războinic de teracotă are soarta pecetluită: Autorităţile chineze au cerut o pedeapsă aspră

ciocanel judecator

Autorităţile chineze au cerut "pedeapsă aspră" pentru un bărbat care ar fi furat degetul mare al unei statui reprezentând un războinic de teracotă dintr-o expoziţie din Statele Unite, potrivit unui comunicat din presa chineză citat de BBC. Statuia veche de 2.000 de ani valorează 4,5 milioane de dolari şi este una dintre cele 10 expuse la Institutul Franklin din Philadelphia.

Săptămâna trecută, Michael Rohana a fost acuzat de furt şi tăinuire a unei opere de artă, şi mai târziu a fost eliberat pe cauţiune. Armata de soldaţi din teracotă este cea mai importantă descoperire arheologică a Chinei.

Potrivit documentelor Curţii, Rohana, în vârstă de 24 de ani, a fost prezent la Ugly Sweater Party de la Franklin Institute pe 21 decembrie când a mers la expoziţia dedicată războinicilor de teracotă, care la momentul acela era închisă. Michael Rohana ar fi folosit telefonul mobil pe post de lanternă şi şi-a făcut un selfie cu unul dintre soldaţi, potrivit agenţiei de stat chineză Xinhua, citată de FBI. Ar fi rupt ceva din mâna stângă a unei statui după care a pus obiectul în buzunar şi a plecat. Reprezentanţii muzeului au anunţat lipsa degetului mare pe 8 ianuarie iar FBI mai târziu l-a dat în urmărire pe Rohana, care a admis că a păstrat obiectul într-un sertar din birou.

Luni, directorul Shaanxi Cultural Heritage Promotion Centre, organizaţie guvernamentală care împrumută statuile în străinătate, "condamnă cu fermitate" Institutul Franklin de "neglijenţă" în ceea ce priveşte statuile, informează CCTV. "Cerem ca Statele Unite să pedepsească făptaşul", a spus Wu Haiyun, precizând că Centrul va trimite doi experţi în Statele Unite pentru a evalua pagubele şi a repara statuia. Vor fi cerute daune, a mai spus el.

Cele 10 statui care se află acum la Flranklin Institute fac parte din armata de 8.000 de războinici în mărime naturală care formează Armata de Teracotă. Statuile au fost realizate de împăratul chinez Qin Shi Huang, care a murit în anul 210 î.d. Hristos şi care se crede că îl protejau după moarte. Au fost descoperite în oraşul Xi'an în 1974 de nişte fermieri chinezi, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.