Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Human Rights Watch acuză armata turcă şi pe rebeli că sunt responsabili de moartea unor civili

nrttv.com
turcia siria operatiune tancuri

Human Rights Watch (HRW) a afirmat joi că 24 de civili au fost ucişi în lovituri aeriene ale armatei turce la sfârşitul lunii august în Siria, acuzând Ankara că nu şi-a identificat corect ţinta şi pe rebelii kurzi care s-au ascuns printre civili, relatează AFP.

HRW s-a referit la o lovitură aeriană întreprinsă pe 28 august în cursul ofensivei turceşti în nordul Siriei, denumită ''Scutul Eufratului'', pentru a-i alunga din zona respectivă pe jihadiştii grupării Stat Islamic (SI) şi pe rebelii kurzi.

Citește și: Jirinovski vrea ca Transnistria să devină un district al regiunii Crimeea

Biroul premierului turc a anunţat în acea zi că au fost ucişi ''25 de terorişti'' ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi ai aripii sale siriene, PYD, dând asigurări că forţele Ankarei au luat ''toate măsurile necesare pentru ca civilii care trăiesc în zonă să nu sufere nici o pierdere''.

Dar HRW a afirmat că atacul aviaţiei turce a costat viaţa a ''24 de civili, inclusiv şase copii'', şi că ''între 10 şi 15 combatanţi care s-au ascuns printre civili au fost, de asemenea, ucişi''.

''Informaţiile disponibile lasă să se creadă că cele două tabere (Ankara şi rebelii kurzi) ar fi trebuit să facă mai mult pentru a reduce pierderile în rândul civililor ţinând cont de legile războiului'', a estimat organizaţia pentru apărarea drepturilor omului.

Potrivit unor rezidenţi locali citaţi de HRW, armata turcă a vizat membri ai Forţelor democratice siriene (FDS, formate în principal din rebeli kurzi) ''care tocmai debarcaseră din vehiculele lor militare în apropiere de clădiri rezidenţiale unde circa patruzeci de persoane se adăpostiseră din cauza luptelor din apropiere''.

Atacul a avut loc în apropiere de satul Suraysat, la 12 km sud de oraşul sirian Jarablus, care a fost recucerit de la gruparea SI la câteva ore după debutul ofensivei turce.

''Moartea celor 24 de civili putea fi evitată dacă luptătorii FDS nu se poziţionau în clădiri unde se aflau civili şi dacă forţele turce ar fi făcut ce trebuia pentru a verifica dacă sunt prezenţi civili în locurile respective'', a estimat Ole Solvang, directorul adjunct al diviziei de urgenţă al HRW. În ce priveşte FDS, ele nu trebuiau să se poziţioneze în acel complex rezidenţial ''fără să-i evacueze pe civili către o altă zonă'', a estimat HRW, potrivit Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.