Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iași: Turiștii și localnicii experimentează circulația de acum trei decenii, cu 'Tramvaiul comunismului'

Iasi

Modul în care se călătorea cu tramvaiul în urmă cu trei decenii în Iași poate fi experimentat de turiști și localnici, pentru care Compania de Transport Public (CTP) a pus la dispoziție „Tramvaiul Comunismului”, unde ghizii le spun oamenilor cum arăta orașul înainte de 1989, scrie Mediafax.

Reprezentanţii CTP Iaşi pun în funcţiune, în fiecare weekend, "Tramvaiul comunismului", iar zeci de turişti şi localnici pot rememora modul în care se călătorea în urmă cu trei decenii, aceștia având la dispoziţie şi ghizi, care îi informează pe oameni cu privire la perioada comunismului.

"Am avut, de-a lungul ultimelor săptămâni, oaspeţi din ţară, dar şi din străinătate, care au dorit să se plimbe cu «Tramvaiul comunismului». Astfel, am avut oaspeţi din Germania, Maroc, Franţa sau Italia. Acesta circulă sâmbăta, de la ora 10.00, cu plecare din rondul Târgu Cucu. Biletele pot fi achiziţionate direct din tramvai, înainte de plecare. De asemenea, cei care doresc se pot înscrie pentru curse la la adresa de e-mailtramvaiul.comunismului@gmail.com. Costul unui bilet este de 20 de lei de persoană. Cursa se organizează cu condiția să se alcătuiască un grup format din minimum cinci persoane. Capacitatea tramvaiului este de 16 locuri. Înscrierea persoanelor se va încheia la atingerea acestui prag", au spus reprezentanţii CTP Iaşi.

Turiştii spun că sunt încântaţi de experienţă.

"Super faină experienţa! Deşi turul a durat pe ceas două ore, în realitate timpul părea să fi fost mult mai scurt. De apreciat este abundenţa informaţiilor, acurateţea lor, prezentarea şi atenţia la detalii (broşuri, pliante, sonorizare). Recomand un tur, mai ales pentru cei care descoperă Iaşul pentru prima dată!", a spus Andrei.

Citește și: Angajatul unei spălătorii auto din Oradea a găsit 13.000 de euro și i-a predat proprietarului

Cele două războaie mondiale au lăsat urme asupra patrimoniului construit al Iașului, întregul centru al orașului fiind remodelat în timpul regimului comunist. Piața Unirii, Târgu Cucu, Hala Centrală, Podu Roș și cartierul Copou sunt doar câteva dintre zonele ce au suferit transformări radicale din punct de vedere urbanistic și care pot fi văzute din tramvai.

Extinderea cartierelor de locuințe și construirea zonelor industriale s-au realizat în raport direct proporțional cu dezvoltarea rețelei de tramvai, iar călătorii pot afla acest lucru.

Primele cinci garnituri de tramvaie tip ITB au sosit la Iași pe 29 aprilie 1959. Timp de 10 ani au fost livrate către Iași, de la Întreprinderea de Transport București, 112 vagoane (motor și remorcă). Longevive, tramvaiele ITB au circulat la Iași până în anul 1992.

15 garnituri au fost modernizate începând din 1991 și au rămas în serviciu până în anul 1998.

Compania de Transport Public Iași a conservat un tramvai de tip ITB, restaurat în anul 1998, cu ocazia celebrării Centenarului transportului electric la Iași.

Tramvaiul Comunismului este singurul exemplar păstrat la Iași, restaurat în anul 1998 pentru a participa la parada tramvaielor organizată cu ocazia împlinirii Centenarului de la înființarea sistemului de transport public cu tramvaie electrice în "Capitala Moldovei".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.