Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iaşi: Reuniune a directorilor aeroporturilor din ţară pentru a dezbate teme de actualitate în domeniul aviaţiei

telegraph.md
zboruri trafic aerian avion avioane calatorii

Mai mulţi directori generali ai aeroporturilor din ţară se află zilele acestea la Iaşi, la şedinţa de lucru organizată de Asociaţia Aeroporturilor din România şi Aeroportul Internaţional Iaşi.

Pe durata a două zile, 5 şi 6 octombrie, sunt dezbătute teme de actualitate în domeniul aviaţiei, precum situaţia traficului aerian din România, criza energetică actuală, avantajele digitalizării aeroporturilor, securitatea cibernetică, probleme privind siguranţa şi securitatea pe aeroporturi, măsuri necesare în eventualitatea intrării în spaţiul Schengen, atragerea de finanţări europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

"În cadrul şedinţei directorilor generali ai aeroporturilor din România, discutăm la Iaşi despre noile provocări cu care se confruntă în această perioadă transportul aerian şi implicit aeroporturilor. Pe lângă aspectele de securitate, operaţionale şi cele de siguranţă, trebuie să găsim soluţii şi la criza din energie care are un impact negativ major în bugetul aeroporturilor. În aceste condiţii, încercăm să ne concentrăm pe atragerea fondurilor europene pentru proiectele de infrastructură aeroportuară, astfel încât să reuşim să gestionăm traficul de pasageri, care îşi revine după perioada pandemiei. Cel mai probabil, pe baza celor mai recente date, în anul 2022 vom recupera aproximativ 85% din traficul de pasageri înregistrat în anul 2019, înainte de pandemiei", a declarat David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internaţional Cluj şi preşedinte al Asociaţiei Aeroporturilor din România, potrivit Agerpres.

La rândul său, directorul general al Aeroportului Iaşi, Romeo Vatră, a spus că în discuţii este abordată, printre altele, criza energetică, o problemă catalogată de acesta ca fiind extrem de sensibilă în acest moment.

"Această problemă poate afecta grav aeroporturile. Este nevoie de demersuri urgente la nivel guvernamental, astfel încât să putem beneficia de o plafonare. În această perioadă se aprobă prin lege Ordonanţa de Urgenţă 119, care reglementează plafonarea. Vin vremuri complicate, dar cu implicarea tuturor aeroporturilor şi cu susţinerea autorităţilor centrale, vom găsi cele mai bune soluţii pentru a nu ajunge în imposibilitatea de a mai plăti facturile la energie. Măsurile trebuie gândite atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu", a declarat directorul general Romeo Vatră.

De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a subliniat importanţa unei bune desfăşurări a activităţii pe Aeroportul Internaţional Iaşi.

"În lipsa unor autostrăzi care să lege Iaşul de sudul şi de vestul ţării, Aeroportul Iaşi este autostrada noastră aeriană, iar odată cu implementarea proiectului de extindere şi modernizare, aeroportul va fi un adevărat avantaj strategic la nivel regional. Cooperarea dintre administraţia judeţeană şi echipa de la aeroport este esenţială pentru a continua să sprijinim aerogara să facă faţă provocărilor actuale. Depăşirea traficului din 2019 este un rezultat foarte bun care demonstrează capacitatea aeroportului de a face performanţă. De noi depinde să fim proactivi şi să susţinem prin măsuri legislative şi administrative activitatea aeroportului în contextul crizei energetice pentru a trece cu bine şi peste această perioadă", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Prezent la eveniment, primarul Mihai Chirica a spus că după doi ani de pandemie pe aeroportul ieşean se observă "o revigorare spectaculoasă" a transporturilor aeriene.

"De-a lungul ultimilor ani, Aeroportul Internaţional Iaşi s-a modernizat continuu şi avem speranţe că la anul, după investiţii cu fonduri europene de peste 70 de milioane de euro, Iaşul chiar va avea aeroportul pe care îl merită, ajungând la o capacitate de procesare de peste 3 milioane de pasageri pe an. Investiţii importante se fac, din fericire, şi la alte aeroporturi din ţară. După doi ani de pandemie şi de restricţii de circulaţie, asistăm la o revigorare spectaculoasă a transporturilor aeriene, şi este şi rolul nostru, al autorităţilor locale, să fim alături de aeroporturi în toate provocările pe care trebuie să le depăşească pentru face faţă nevoilor pasagerilor", a declarat primarul Mihai Chirica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.