Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Idolul Shigir, cea mai veche statuie din lemn cunoscută, creată cu peste 7.000 de ani înaintea Stonehenge

cunoastelumea.ro.
Idolul Shigir

Idolul Shigir, cea mai veche statuie din lemn cunoscută, are o vechime mai mare decât se credea până acum, fiind creată cu 7.000 de ani înaintea construcţiei ansamblului de la Stonehenge, susţin specialiştii, potrivit sciencealert.com, citat de AGERPRES.

Statuia din lemn, un minunat exemplu de artă figurativă, cu mai multe feţe asemănătoare unor măşti, a fost sculptată în urmă cu mii de ani şi conservată milenii întregi în mediul acid, antimicrobial dintr-o regiune de turbă din Munţii Urali, în Rusia.

Cercetătorii au aflat recent că statuia este chiar mai veche decât se credea până acum.

Alcătuită din zece piese, statuia a fost descoperită în 1890 şi considerată o curiozitate, o sculptură asemănătoare unui totem sub forma unui stâlp datând din vremuri străvechi. Adevărata sa semnificaţie a început să iasă la lumină abia după un secol. Datarea cu radiocarbon a demonstrat în anii 1990 că Idolul Shigir era mult mai vechi decât se bănuise, datând din urmă cu circa 9.750 de ani.

Oamenii de ştiinţă au fost uimiţi. Nu doar pentru modul spectaculos în care s-a conservat artefactul, ci şi pentru stilul artistic considerat de mulţi specialişti prea sofisticat pentru oamenii acelor vremuri.

În 2018, o altă descoperire şocantă. Datarea iniţială cu radiocarbon fusese realizată pe o mostră din exteriorul stâlpului din lemn, afectat de condiţiile ambientale şi de eforturile de conservare. O echipă de cercetători a desfăşurat o nouă analiză, folosind o mostră extrasă din miezul neatins al artefactului, descoperind că sculptura are mai degrabă o vechime de 11.600 de ani.

Trei membri ai aceleiaşi echipe, arheologii Thomas Terberger, de la Universitatea din Gottingen, Germania, Mihail Zhilin, de la Institutul de Arheologie RAS din Rusia, şi Svetlana Savchenko, din cadrul Muzeului Regional Sverdlovsk din Rusia, au reanalizat recent rezultatele obţinute în urma mai multor datări cu carbon. Concluziile cercetătorilor sunt că statuia este încă şi mai veche decât datarea anterioară.

Lemnul din care a fost realizată sculptura pare să fi avut o vechime de 12.250 de ani. Faptul că idolul a fost încrustat în trunchiul unei zade cu 159 de inele de creştere sugerează că statuia în sine a fost sculptată în urmă cu circa 12.100 de ani, cu circa 500 de ani mai devreme decât arăta analiza din 2018.

Citește și: Bucurie în Familia Regală Britanică: Una dintre nepoatele Reginei Elisabeta a II-a a născut

Acest fapt sugerează că sculptura a fost realizată la sfârşitul Ultimei Glaciaţiuni şi începutul Holocenului. Ca termen de comparaţie, Stonehenge se crede că a fost construit în urmă cu doar 5.000 de ani.

''Idolul a fost sculptat în timpul unei perioade de mari schimbări climatice, când pădurile timpurii se extindeau pe teritoriul Eurasiei aflate în ultima parte a perioadei glaciare sau postglaciare'', a declarat Terberger pentru The New York Times.

''Peisajul s-a schimbat, iar arta - forme figurative şi animale pictate în peşteri sau sculptate în stâncă - s-a schimbat la rândul ei, poate pentru a-i ajuta pe oameni să facă faţă mediilor dificile în care trăiau", a explicat el.

Deşi nu se ştie în mod clar care era utilitatea Idolului Shigir, existenţa sa este sugestivă pentru o apreciere a artei şi a meşteşugului. Oamenii care l-au creat par să fi apreciat simbolismul, despre care, la un moment dat, experţii credeau că a apărut cu mult mai târziu.

Absenţa din evidenţele arheologice a obiectelor care demonstrează un asemenea nivel de cultură şi de spiritualitate nu poate fi considerată dovada unei lipse de cultură, au mai argumentat cercetătorii. Creatorii Idolului Shigir aveau cu siguranţă abilităţi pentru a sculpta şi a da formă lemnului; mai mult ca sigur că acest artefact nu a fost singurul creat.

De fapt, modelele geometrice de pe statuie corespund unor tipare similare întâlnite pe teritoriul Europei în aceeaşi perioadă. Nu doar statuia în sine, ci şi circumstanţele conservării sale sunt ingredientele extraordinare ale supravieţuirii sale până în epoca noastră.

Cercetătorii susţin că statuia sugerează că populaţia de vânători-culegători care a trăit în Munţii Urali în Mezolitic avea o viaţă spirituală bogată, deşi doar puţine dintre obiectele de artă create de ea au supravieţuit trecerii timpului.

''Trebuie să acceptăm că societăţile de vânători-culegători aveau ritualuri complexe şi erau capabile de expresii foarte sofisticate ale ideilor şi artei'', a declarat Terberger pentru The Guardian în 2018. ''Aceste lucruri nu au început odată cu societăţile de agricultori, ci cu cele de vânători-culegători, cu mult timp înainte''.

Cercetarea a fost publicată în revista de specialitate Quaternary International.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.