Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ies la iveală detalii terifiante de la închisoarea americană Guantanamo! ONU denunță 'tratamentul inuman' aplicat deţinuţilor

ENDURING FREEDOM

Raportoarea specială a ONU privind drepturile omului şi lupta antiteroristă a denunţat luni, în urma primei vizite la închisoarea militară americană de la Guantanamo, tratamentul 'crud, inuman şi degradant' aplicat ultimilor 30 de deţinuţi, menţionând, printre altele, supravegherea aproape permanentă, accesul limitat la familii şi izolarea, transmite AFP, relatează Agerpres.

După două decenii de cereri fără succes ale unor experţi independenţi în drepturile omului ai ONU, raportoarea specială Fionnuala Ni Aolain a fost în cele din urmă autorizată să efectueze această vizită în februarie. Raportul său, publicat luni, descrie, în pofida unor 'ameliorări importante' ale centrului de detenţie, 'o supraveghere aproape constantă, extrageri forţate din celule, folosirea excesivă a unor mijloace de imobilizare', 'carenţe structurale în materie de sănătate, un acces inadecvat la familii' şi 'detenţii arbitrare caracterizate de continuarea încălcării dreptului la un proces echitabil'. 'Toate aceste practici şi neglijenţe (...) au mai ales efecte agravante cumulative asupra demnităţii, libertăţilor şi drepturilor fundamentale ale fiecărui deţinut, iar aceasta echivalează, în opinia mea, cu tratamente crude, inumane şi degradante în curs, prin prisma dreptului internaţional', a precizat ea într-o conferinţă de presă. 'Închiderea acestei închisori rămâne o prioritate', a adăugat ea, salutând 'deschiderea şi voinţa Statelor Unite de a da un exemplu' permiţând această vizită.

Context

Experţii independenţi în drepturile omului ai ONU încearcă să aibă acces, în această închisoare militară din sud-estul Cubei de la deschiderea sa în 2002, la deţinuţi din 'războiul împotriva terorismului' dus de SUA după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Devenită o problemă stânjenitoare pentru Washington, acuzat de detenţii ilegale, încălcări ale drepturilor omului şi tortură, închisoarea de la Guantanamo a numărat până la aproape 800 de 'prizonieri de război', cei mai mulţi dintre ei încarceraţi în ciuda dovezilor fragile în ce priveşte implicarea lor.

Într-o scrisoare care însoţeşte raportul, Statele Unite şi-au exprimat 'dezacordul' cu 'numeroase afirmaţii' dintr-un document care 'nu reflectă poziţia oficială a Naţiunilor Unite', dând asigurări mai ales că deţinuţii primesc îngrijiri medicale şi pot comunica regulat cu familiile lor.

'I-am dat Raportoarei speciale un acces fără precedent', fiind 'încrezători că condiţiile de detenţie la Guantanamo sunt umane', a scris ambasadoarea SUA pe lângă Consiliului Drepturilor Omului, Michele Taylor, adăugând că administraţia Biden 'lucrează activ pentru a găsi locuri adecvate pentru deţinuţii rămaşi care sunt transferabili'.

Fionnuala Ni Aolain s-a preocupat şi de victimele de la 11 septembrie 2001, notând că rămân încă multe de făcut pentru a li se respecta 'dreptul la reparaţii'.

Raportul său subliniază că practicarea torturii în aşa-numitele 'black sites', închisori secrete americane, apoi la Guantanamo, 'reprezintă principalul obstacol pentru dreptul victimelor la justiţie'.

'Guvernul american trebuie să asigure tragerea la răspundere pentru toate încălcările sale ale dreptului internaţional, fie că este vorba despre victimele practicilor sale antiteroriste, deţinuţii actuali sau din trecut, sau victime ale terorismului', a insistat raportoarea ONU.

'Subliniez importanţa scuzelor, a asistenţei complete, reparaţiilor şi garanţiilor că (astfel de fapte) nu se vor repeta, pentru toate victimele', a arătat ea. 'Aceste garanţii nu vor fi mai puţin presante în anii care vin', a mai spus raportoarea ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.