Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Dodon anunță o nouă criză: Prețul de import poate ajunge la 600 de dolari

The Scotsman
gaz gaze naturale

Prețul de import al gazelor naturale va crește până la 600 de dolari pentru o mie de metri cubi, de la 1 ianuarie 2022, iar asta înseamnă că și tariful plătit de consumatori poate din nou să crească, susține liderul PSRM, Igor Dodon.

O nouă criză a gazelor? Prețul de import poate ajunge la 600 de dolariFoto: Monitorul de Făgăraș

„Vă spun ce ne așteaptă. Astăzi prețul gazelor la bursele din Europa a fost de 1.700 de dolari... Formula aprobată o să ducă la aceea, ținând cont de ceea întâmplă la momentul actual, că prețul pentru Republica Moldova, după 1 ianuarie 2022, va fi minim de 600 dolari mia de metri cubi.

Ce înseamnă 600 de dolari, comparativ cu actualul tarif de 450 de dolari? Asta înseamnă că tariful la gaz ar putea fi de 14-15 lei după Revelion", a declarat Dodon, la postul TV Prime, transmite presa din Republica Moldova.

Greul de abia începe

Liderul socialist mai susţine că greul de abia începe şi tarifele la gaz nu au cum să nu crească.

"Dacă tarifele nu vor crește, iar statul nu va compensa din bugetul de stat creșterea, atunci nu vor fi achitări către Gazprom. Dar dacă nu vor fi achitări la timp, Gazprom la data de 20 decembrie, sau 20 ianuarie (2022 n.r.), atunci va fi închis gazul și gata.

Ar putea fi în plină iarnă. Suntem într-o situație foarte dificilă, criza gazelor încă nu a fost depășită, ea încă urmează", a prezis fostul şef al statului.

Soluţia propusă de el este că autorităţile de la Chişinău să se ducă şi să negocieze cu Putin, aşa cum a procedat preşedintele Serbiei.

Cotațiile internaționale la gaze se mențin înalte

De notat că cotaţiile futures la hub-ul din Olanda, care formează preţurile spot în Europa au crescut constant în luna decembrie şi se menţin în ultima săptămână la un nivel mai mare de 1.200 de euro (circa 1.350 de dolari) pentru o mie de metri cubi.

Joi, 16 decembrie cotaţiile gazelor pentru livrare în luna februarie 2022 au depăşit 1.400 de euro, adică au fost de circa 1.600 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Atât reprezentanţii Ministerului Industriei şi Dezvoltării Regionale, cât şi cei de la Moldovagaz spun că monitorizează evoluţiile preţurilor de la bursă, dar susţin că nu cunosc deocamdată la ce preţ vom importa gaze de la Gazprom începând cu 1 ianuarie 2022.

Conform calculelor unor specialişti de la 1 ianuarie 2022, preţul de import ar putea fi între 550 şi 580 de dolari pentru o mie de metri cubi. Adică cu circa 25% mai mare decât preţul actual. Respectiv prognozele exterm de pesimiste ale lui Igor Dodon s-ar putea confirma în cea mai mare parte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.