Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Dodon, atac la Klaus Iohannis. Îl cataloghează drept 'turist', care alege acțiuni provocatoare: Neutralitatea Moldovei trebuie păstrată

digi24.ro
iohannis igor dodon

Guvernarea PAS și opoziția de stânga au colaborat pentru unitate în ultimele săptămâni, iar menținerea statutului de neutralitate a păstrat lucrurile calme. Este probabil pentru prima dată, după ce l-am alungat pe Plahotniuc, unindu-ne, când viziunile și pozițiile noastre coincid și s-a văzut o colaborare în interesul țării și al cetățenilor. În ultimele zile se simt unele probleme, guvernarea ba „speră”, ba „cere” ceva Rusiei și acest lucru se întâmplă după mai multe mesaje provocatoare lansate de diferiți „turiști” de rang înalt care ne vizitează foarte des în ultimele zile”, a comentat fostul președinte Igor Dodon, la NTV Moldova, transmite Unimedia.info.

„Menținerea statutului de neutralitate este foarte important și în interesul țării. Am spus-o de mai multe ori și ne bucurăm că această guvernare ne-a auzit și primele 3 săptămâni de la izbucnirea conflictului din Ucraina s-a descurcat foarte bine. Am fost uniți în acțiuni și în mesaje, poate pentru prima dată din 2019, atunci când ne-am unit ca să-l alungăm pe Plahotniuc.

Este rău însă că în ultimele zile ceva nu merge, ba „speră”, ba „cer” Rusiei să-și evacueze munițiile, ba susțin apeluri la sancțiuni pentru Federația Rusă. Mă întreb pentru ce se întâmplă asta? Sau din ce cauză?

Vedem foarte mulți „turiști”, diferiți șefi de state care vin aici și fac tot felul de declarații și își prezintă pozițiile de aici de la Chișinău, în favoarea unei părți a conflictului, urmărim diferite acțiuni provocatoare. Noi însă suntem o țară neutră și trebuie să insistăm pe acest statut. Doar secretarul de Stat al SUA a spus clar că țara noastră este una neutră, alții care vin aici fac altfel de declarații și eu sper că actuala conducere nu se va lăsa atrasă în tot felul de sancțiuni împotriva Rusiei și se va menține pe poziții ca și până acum. Acesta este interesul Republicii Moldova”, a mai spus Igor Dodon.

Potrivit lui, războiul din țara vecină „nu se duce pentru Ucraina, ci pentru o nouă orânduire mondială”, motiv pentru care liderii lumii vor recurge la orice pentru a-și păstra sau reorganiza căile de influență sau de dezvoltare.

Citește și Cresc temerile că următoarea țintă a Rusiei ar putea fi Republica Moldova (Euronews)

Războiul din Ucraina a intrat în a patra săptămână. Este a 23-a zi a invaziei rusești în Ucraina. Australia și Japonia au anunțat noi sancțiuni împotriva băncilor și oligarhilor ruși, iar Joe Biden și Xi Jinping urmează să aibă o discuție telefonică inclusiv pe tema acestui război. Rușii au început bombardamentele și în vestul Ucrainei, lovind, vineri, orașul Liov, aflat la aproximativ 70 de kilometri de granița poloneză. Moscova afirmă că e vorba de baze militare, ce vor fi lichidate.

Între timp, în Rusia s-a sărbătorit cu mult fast 8 ani de la anexarea Crimeei, iar liderul de la Kremlin a ținut un discurs în fața mulțimii.

Președinta Maia Sandu a ieșit cu un nou mesaj video către cetățeni, prin care îi îndeamnă la răbdare, întrucât vin vremuri dificile din punct de vedere social-economic.

În primăvara lui 2019, Blocul ACUM, din care făcea parte și partidul Maiei Sandu, a creat o coaliție de guvernare cu socialiștii conduși de Igor Dodon. Coaliția a guvernat până în noiembrie 2019, după care Guvernul Sandu a picat, după ce Parlamentul nu a acceptat o modificare la Legea Procuraturii, adoptată prin asumare de răspundere de către Executiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.