Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Dodon şi-a stabilit priorităţile. Merge la Tiraspol înainte să ajungă la Moscova

Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, a cărui învestire este programată pentru 23 decembrie, a declarat joi la postul public de televiziune că intenţionează să meargă la Tiraspol imediat după inaugurare, chiar înaintea vizitei la Moscova, aşteptată să aibă loc la începutul anului viitor, relatează portalul Agora.md, potrivit agerpres.

"În premieră în ultimii 13-14 ani, preşedintele Republicii Moldova va merge la Tiraspol şi eu cred că aceasta se va întâmpla până la sfârşitul anului curent", a declarat Dodon, subliniind că "Transnistria este o regiune a ţării noastre, dar cu statut nedeterminat".

Citeşte şi: Jihadiştii întorşi din Siria şi Irak, principala ameninţare pentru ţările occidentale

Întrebat de ce l-a felicitat pe Krasnoselski, învingătorul aşa-zisului scrutin "prezidenţial" de duminica trecută din Transnistria, alegeri nerecunoscute pe plan internaţional, aşa cum nu este recunoscut nici regimul separatist de la Tiraspol, Dodon a precizat: "Pentru că a fost ales de cetăţenii Republicii Moldova din stânga Nistrului. Eu respect decizia lor'.

La Tiraspol, noul lider separatist a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în timpul mandatului său va construi relaţii de bună vecinătate cu autorităţile de la Kiev şi Chişinău.

Analişti politici şi experţi de la Chişinău au calificat gestul lui Dodon ca fiind unul fără precedent, ba chiar "insolent", care încalcă prevederile constituţionale.

Potrivit acestora, atât Krasnoselski, cât şi Dodon sunt ghidaţi de la Moscova, iar declaraţiile lor contravin Constituţiei.

Citeşte şi: Avocaţii preşedintei Coreii de Sud cer ANULAREA destituirii

Deputatul în primul Parlament al Republicii Moldova, Alexandru Arseni, expert în drept constituţional, a condamnat gestul lui Igor Dodon: "Regiunea transnistreană este un teritoriu aflat sub ocupaţie. Prin gestul său, Igor Dodon a recunoscut această regiune ca fiind separată de (Republica) Moldova'.

" Aşa şi-a început mandatul şi Vladimir Voronin în 2001', a indicat analistul politic Anatol Ţăranu pentru Report.md. "Situaţia în stânga Nistrului va rămâne ca şi pe timpul lui (Evgheni) Şevciuk. S-a schimbat doar piesa de joc. În ceea ce priveşte reglementarea conflictului transnistrean, nu se va schimba nimic. Nici Tiraspolul, nici Chişinăul nu decid nimic în această privinţă. Deciziile se iau la Moscova', a conchis Anatol Ţăranu.

8000 de civili au fost evacuaţi din Alep. EXODUL continuă - LIVE VIDEO

În campania electorală, Igor Dodon, fost lider al Partidului Socialist din Republica Moldova (prorus, de stânga) a declarat că o prioritate a mandatului său va fi rezolvarea conflictului transnistrean prin varianta federalizării Republicii Moldova.

În declaraţia făcută joi la postul naţional de televiziune, Dodon a reiterat că va efectua prima sa vizita oficială la Moscova, cel mai probabil la începutul anului viitor. El a spus că îi va cere lui Vladimir Putin amnistierea cetăţenilor moldoveni care stau ilegal în prezent în Federaţia Rusă, dar şi a celor care se află în Republica Moldova şi au interdicţie de a intra pe teritoriul statului rus. Dar analiştii nu exclud ca una din teme să vizeze dosarul transnistrean şi proiectul federalizării Republicii Moldova, mai ales că Moscova a eşuat în acest proiect, când fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin a refuzat să semneze în 2003 aşa-numitul "plan Kozak", la presiunea Occidentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.