Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IGSU a recepționat trei elicoptere de tipul H135. Raed Arafat: 'Rolul lor va fi în principal crearea a trei baze noi pentru intervenţie montană'

Facebook
elicopter smurd

Trei elicoptere H135 SMURD au fost recepţionate de Inspectoratul General de Aviaţie şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, acestea fiind primele dintr-un lot de şase astfel de aparate de zbor. Elicopterele vor fi folosite pentru înfiinţarea a trei noi baze de intervenţie montană, în zonele Caransebeş, Braşov-Sibiu şi Suceava, informează News.ro.

Elicopterele H135 SMURD au fost achiziţionate prin proiectul Viziune 2020, finanţat prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, în care IGAv este partener, iar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă are calitatea de lider. În cadrul proiectului vor fi achiziţionate alte 3 elicoptere H135 SMURD şi 6 elicoptere medii/grele – variantele uscat, respectiv maritim.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că acest proiect are o componentă terestră, care continuă să se desfăşoare, amintind dotarea cu echipamente pentru diferite tipuri de intervenţie (cele pentru căutare-salvare la cutremur, autoscări). Arafat a menţionat că este în desfăşurare o licitaţie pentru 500 de maşini de pompieri, spunând că speră ca acestea să poată fi achiziţionate în acest an.

O altă licitaţie este pentru o navă multirol pentru Marea Neagră şi trei nave pentru zona fluvială şi Delta Dunării. În ceea ce priveşte componenta aviatică, ea include elicoptere uşoare - şase contractate, din care trei au ajuns joi.

"Rolul lor va fi în principal crearea a trei baze noi pentru intervenţie montană. Vor fi baze care sunt în apropierea zonelor montane, una în zona Caransebeş - Caraş,una în zona Braşov-Sibiu şi una în zona Suceava", a spus Arafat, menţionând că bazele vor fi deschise începând din acest an.

O altă componentă se referă la achiziţia de elicoptere medii-grele pentru înclouirea celor aflate în uz şi care nu mai fac faţă din cauza vechimii. Licitaţia este foarte avansată.

Citește și: Încă o angajare CONTROVERSATĂ făcută de PNL: fata unui fost ștab din SRI, angajată pe post de consilier la un primar PNL

A treia componentă este desfăşurată cu sprijinul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi se referă la achiziţia a două avioane pentru transportul pacienţilor, fiecare cu capacitatea de trei pacienţi, unde licitaţia va începe.

"Sper să nu avem nevoie de ele, dar cu siguranţă dacă va fi nevoie de intervenţie montană, vom fi mult mai eficienţi în următoarea perioadă. Am început salvarea montană pe troliere în 2016 cu elicopterul de la Mureş după un program amplu de instruire finanţat de Guvernul Elveţiei şi cu elicopterul de la Bucureşti care întotdeauna a fost un back up pentru intervenţie montană şi acum sper să vedem cele trei baze funcţionale cât mai repede", a spus Arafat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.