Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IICCMER va demara un proiect de recuperare a memoriei deținuților politic care au participat la lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța

IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) va începe un proiect amplu pentru recuperarea memoriei foștilor deținuți politic care au participat la reabilitarea Cazinoului din Constanța la începutul anilor ‘50. După 70 de ani, un bilet semnat de 16 deținuți politic a fost găsit în luna mai a acestui an în zidurile edificiului, în timpul lucrărilor de reabilitare. Bucata de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment este datată 31 decembrie 1951, atunci când autoritățile comuniste reabilitau monumentul de pe faleza orașului, distrus în urma bombardamentelor din cel de-Al Doilea Război Mondial. Este posibil ca multe alte astfel de mesaje să se afle în continuare zidite în pereții Cazinoului, așteptând să fie descoperite și să își ocupe locul cuvenit în istorie.

Având în vedere scopul și obiectivele IICCMER, instituția se va implica în realizarea unei investigații profesioniste în acest sens, care va presupune:

Reconstituirea biografiilor deținuților politic implicați și redarea cu cât mai mare acuratețe a episodului restaurării Cazinoului din Constanța, la începutul anilor ‘50. Investigația se va finaliza prin redactarea unui Raport asupra celor petrecute în urmă cu șapte decenii, lucrare care va reliefa atât contextul politic, cât și suferința și traumele prin care au trecut cei care au lucrat la acest proiect;

Implicarea în realizarea unei expoziții permanente consacrate acestui episod, care să includă mărturiile îngropate de deținuții politic în zidurile Cazinoului în anii ’50 și orice alte documente sau piese cu valoare patrimonială sau istorică ce vor fi descoperite pe parcursul lucrărilor de restaurare și reabilitare a construcției, dar și documente relevante, deținute de instituțiile arhivistice din țară.

Pentru eficiența proiectului, ne propunem să ne alăturăm unui acord între instituția noastră, Primăria Constanța și Asociația Foștilor Deținuți Politici din România. În legătură cu acest subiect, în data de 25 mai 2020, Președintele executiv al IICCMER, doamna Alexandra Toader, a avut o întrevedere cu domnul Apollon Cristodulo, fiul arhitectului Ion Cristodulo, care a participat la lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța în anii ‘50.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.