Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ilan Şor a declarat că Republica Moldova ar trebui să coopereze cu Uniunea Economică Eurasiatică pentru dezvoltarea economiei

stiri.md
Ilan Sor

Liderul partidului "Şor", interzis în Republica Moldova, Ilan Şor a declarat că autoritățile moldovene trebuie să coopereze cu Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) și să mențină neutralitatea pentru a renunţa la credite și a începe dezvoltarea economiei, relateaza TASS preluat de stiripesurse.md

"Cooperarea cu Uniunea Economică Eurasiatică ne va da posibilitatea de a înceta să luăm la nesfârșit împrumuturi și să începem să câștigăm bani pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Și, ce este important, neutralitatea țării nu va fi încălcată: UEE nu este o uniune militară, ci o uniune economică. Noi vom putea deveni o țară suverană și un jucător egal pe arena geopolitică având parteneri de încredere" - a scris Şor pe canalul său Telegram. El a subliniat că republica "trăiește acum o catastrofă" pentru că "se află pe mâini inepte și corupte".

Potrivit afirmaţiilor lui Şor, o treime din cetățenii moldoveni trăiesc în sărăcie, iar guvernul a indexat pensiile cu doar 6%. "Avem cele mai mari - în comparație cu țările UE - tarife la energie electrică și gaze. În aceste condiții, oamenii sunt sortiți să se lupte pentru a supravieţui" - a explicat politicianul moldovean. Luni, serviciul de presă al Băncii Naționale a Republicii Moldova a anunţat că datoria externă a republicii a crescut anul trecut cu 9,1%, până la 10,4 miliarde de dolari. Menţionăm că, atitudinea autorităților moldovene față de CSI și UEE, unde republica a primit statutul de observator, a început să se schimbe după victoria Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din 2020, care nu a participat niciodată la summiturile organizației.

Anul trecut, Parlamentul republicii a început să denunțe o serie de acorduri semnate în cadrul CSI. Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a declarat, însă, că republica ar trebui să lase în vigoare pe cele care sunt utile economiei. Aceeași poziție este împărtășită și de ministrul moldovean al agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, care consideră că părăsirea CSI va da o lovitură principalei industrii a ţării.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a calificat politica Chișinăului privind ruperea de CSI ca fiind cu două fețe, subliniind că, după ce și-au declarat dorința de a părăsi Comunitatea, autoritățile moldovene nu se grăbesc să renunțe şi la beneficiile socio-economice ale participării în această asociaţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.