Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Azerbaidjanul are președinte! Același Ilham Aliyev își asigură al cincilea mandat consecutiv / Este Aliyev cu adevărat atât de popular?

president.az
ilham aliyev

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, și-a asigurat un al cincilea mandat consecutiv în alegerile de miercuri, obținând 92% din voturi."Poporul azer l-a ales pe Ilham Aliyev ca președinte al țării", a declarat șeful Comisiei Electorale Centrale, Mazahir Panahov, într-o conferință de presă. Prezența la vot la alegerile anticipate, care au fost convocate cu un an mai devreme ca urmare a recâștigării de către Azerbaidjan a regiunii Nagorno-Karabah de la separatiștii armeni în septembrie anul trecut, a fost de 67,7%, scrie dw.com.

Câteva mii de susținători ai lui Aliyev s-au adunat miercuri seara pe străzile din centrul Baku pentru a sărbători realegerea sa, cântând cântece patriotice și ținând pancarte cu mesaje precum "Eliberatorul Karabahului" și "Suntem mândri de tine!".

Este președintele Aliyev cu adevărat atât de popular?

Deși nu a reușit să atingă procentul de 93,9% prevăzut de sondajele inițiale la ieșirea de la urne, marja de victorie a fost totuși mare, chiar și pentru standardele lui Aliyev. La alegerile anterioare, el a obținut, în general, doar aproximativ 85% din voturi.

Cu toate acestea, alegerile au avut loc pe fondul unei represiuni asupra presei independente și în absența unei opoziții reale.

Principalele partide de opoziție din Azerbaidjan au boicotat votul, pe care Ali Kerimli, din partea partidului Frontul Popular, l-a numit o "imitație de democrație".

"Nu există condiții în țară pentru desfășurarea unor alegeri libere și corecte", a declarat el.Ceilalți șase candidați care au candidat erau puțin cunoscuți și l-au lăudat pe Aliyev ca fiind un mare om de stat și comandant-șef încă de când a anunțat alegerile în decembrie, cu un an înainte de termen.

Aliyev a anunțat alegerile în decembrie, cu un an înainte de termen

Aliyev a declarat că a convocat alegerile pentru a "marca începutul unei noi ere", care să vadă Azerbaidjanul având control deplin asupra teritoriului său.Pentru prima dată în istoria postsovietică a Azerbaidjanului, 26 de secții de votare au fost deschise în Karabakh, unde președintele și prima doamnă Mehriban Aliyeva au mers să voteze în principalul oraș al regiunii, Khankendi.Enclava a fost în mare parte părăsită după ce întreaga sa populație de etnie armeană - peste 100.000 de persoane - a fugit în Armenia după preluarea puterii de către Baku.

În 2009, Aliyev a modificat constituția Azerbaidjanului pentru a-i permite să candideze pentru un număr nelimitat de mandate prezidențiale.Apărătorii drepturilor omului au criticat această măsură, afirmând că astfel ar deveni președinte pe viață.

Apoi, în 2016, Azerbaidjanul a adoptat modificări constituționale controversate care au prelungit mandatul președintelui de la cinci la șapte ani. Aliyev și-a consolidat și mai mult controlul dinastic asupra puterii prin numirea soției sale Mehriban Aliyeva în funcția de prim-vicepreședinte.

Cum a recâștigat Azerbaidjanul Nagorno-Karabah

Nagorno-Karabah și o mare parte din teritoriul înconjurător au ajuns sub controlul forțelor etnice armene susținute de Armenia la sfârșitul unui război separatist în 1994.Azerbaidjanul a recuperat cea mai mare parte a enclavei și a teritoriului din jurul acesteia în 2020, într-un război de șase săptămâni care s-a încheiat cu un armistițiu mediat de Moscova.

Azerbaidjanul a început să blocheze drumul care leagă regiunea de Armenia în decembrie 2022, provocând penurii de alimente și combustibil. Apoi a lansat o ofensivă în septembrie, în urma căreia forțele separatiste au fost înfrânte în doar o zi și au fost forțate să predea armele.

Peste 100.000 de etnici armeni au părăsit regiunea după ce forțele separatiste au fost înfrânte, lăsând Nagorno-Karabahul aproape pustiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.